Bērna redze un brilles

© Scanpix/AP

Vai jūsu mazulim acu ārsts izrakstījis brilles? Neuztraucieties! Protams, fakts, ka bērnam ir nepieciešama redzes korekcija, vecākus nepriecē, bet diemžēl mūsdienās brilles un kontaktlēcas lieto gandrīz puse no planētas iedzīvotājiem.

Galvenais ir laikus konstatēt problēmu un visu, lai bērns brillēs redzētu labi un justos ērti. Tas atstāj iespaidu ne tikai uz pašreizējo situāciju, bet arī uz to, kāda būs bērna redze nākotnē.

Visizplatītākie redzes traucējumi, kuru dēļ bērniem tiek izrakstītas brilles, ir tuvredzība un tālredzība.

Sīkāk par tiem stāsta Fielmann optikas salonu optometriste Ilze Laicāne.

Tuvredzība

Tuvredzība jeb miopija ir visbiežāk sastopamais redzes traucējums, kas visstraujāk progresē 10–20 gadu vecumā. Tuvredzībai ir raksturīgs neskaidrs attēls tālumā un skaidra redze tuvumā. Tāpēc bērniem ar tuvredzību bieži vien ir tendence sīkus objektus aplūkojot tuvināt acīm, kā arī samiegt acis, lai iegūtu skaidrāku attēlu tālumā. Pareiza redzes korekcija vajadzīga ne tikai tāpēc, lai nodrošinātu labāku redzamību šobrīd. Tā var samazināt tuvredzības tālāku progresēšanu nākotnē.

Tālredzība

Ja bērnam ir tālredzība vai hipermetropija, redze var būt skaidra gan tuvumā, gan tālumā, ko nodrošina pastiprināta acu muskulatūras darbība. Ja tālredzības pakāpe ir neliela, bērnam sūdzības parasti nav novērojamas. Traucējumi var būt izteikti, saskaroties ar lielāku tuvuma redzes slodzi – lietojot datoru, lasot, zīmējot u. c. Simptomi var būt šādi: galvassāpes, neskaidrs attēls tuvumā un/vai tālumā, acu nogurums u. c.

Nekoriģēta tuvredzība līdz desmit gadu vecumam bieži ir saistīta ar šķielēšanu un ambliopijas jeb slinkās acs attīstību – tā ir pavājināta redze vienā vai abās acīs, ko nav iespējams koriģēt ar briļļu vai kontaktlēcu palīdzību. Tāpēc adekvāta briļļu lietošana redzes korekcijai pirmajā dzīves dekādē nodrošina pareizu redzes sistēmas attīstību. Savukārt, jau vecākiem bērniem redzes korekcija tālredzības gadījumā samazina acu muskulatūras slodzi, rezultātā samazinās arī sūdzības.

Astigmātisms

Var būt tā, ka bērnam ir astigmātisms, kas novērojams tad, kad acs lēca vai radzene nav vienmērīgi izliekta. Attēls var būt miglains un bērns var sūdzēties par redzes dubultošanos, acu nogurumu, galvassāpēm. Līdzīgi kā tālredzības gadījumā, nekoriģēts astigmātisms var būt saistīts ar šķielēšanas attīstību. Tāpēc ļoti būtiska ir precīza korekcijas briļļu lietošana un speciālistu ieteikumu ievērošana.

Vai var brilles aizstāt ar kontaktlēcām?

Jā, gadījumā, ja redzes korekcija tālredzībai, tuvredzībai vai astigmātismam ir nepieciešama pastāvīgi. Bet ir būtiski atcerēties, ka kontaktlēcas izraksta tikai tad, kad bērns jau kļuvis pietiekami atbildīgs un pats spēj par tām parūpēties, apzinoties sekas, ko var radīt nepareiza kontaktlēcu lietošana. Būtiska ir arī vecāku līdzestība. Bērniem ir ieteicamas vienas dienas kontaktlēcas, proti, katrs lēcu pāris ir paredzēts vienai lietošanas reizei. Atšķirībā no lēcām, kuras domātas ilgākam nēsāšanas režīmam, šīm lēcām nav nepieciešama tīrīšana un uzglabāšana speciālā konteinerā. Līdz ar to būtiski samazinās risks ienest acīs infekciju vai arī saplēst kontaktlēcu.

«Kontaktlēcas ir ļoti labs korekcijas līdzeklis aktīviem bērniem vai tiem bērniem, kuri brīvajā laikā nodarbojas ar sportu, dejošanu. Taču nedrīkst aizmirst, ka kontaktlēcas nevar būt vienīgais redzes korekcijas līdzeklis. Arī brilles ir jālieto!» norāda Fielmann optometriste.

***

ieteikumi briļļu ietvaru izvēlei

Atrast piemērotus briļļu ietvarus bērniem bieži vien nav tik viegli, jo viņiem parasti ir apaļas sejiņas, plati deguntiņi un mazs starpzīlīšu attālums. Padomus, kas jāņem vērā, izraugoties bērnu briļļu ietvarus, sniedz Fielmann klientu apkalpošanas vadītāja Anastasija Andrejeva:

• Lai brilles bērnam būtu ērtas, jāatceras, ka tām ir labi jāsēž uz deguna, jābūt atbilstošam ietvaru platumam un arī kājiņu garumam, lai briļļu kājiņas nespiestu deniņu rajonā un aiz ausīm.

• Vērts atcerēties, ka bērni ir ļoti aktīvi, tāpēc briļļu lēcām ir jābūt no maksimāli izturīga un viegla materiāla.

• Neaizmirstiet arī to, ka mazuļi mēdz būt lieli modes cienītāji. Kuram tad nepatīk pucēties? Tāpēc vislabākās brilles bērnam ir tās, kuru dizainu viņš ir izvēlējies pats! Prakse pierāda, ka bērniem patīk apaļas vai ovālas brilles košās krāsās: sarkanas, rozā, zilas un zaļas. Ja vecāki vēlas, lai brilles tiešām tiktu valkātas, šajā reizē der piekāpties mazuļa gaumei.

• Dodieties ar mazuli uz jebkuru Fielmann optikas salonu! Šeit jūs noteikti atradīsiet ērtu, izturīgu un tajā pašā laikā košu, dzīvespriecīgos toņos ieturētu, briļļu ietvaru savam bērnam! Turklāt mēs ar lielāko prieku piedāvājam jums iespēju iegādāties ietvarus no bezmaksas briļļu ietvaru kolekcijas.

• Fielmann piedāvā arī bērnu brilles, kuras paredzētas tieši bērnu aktīvajai ikdienai. Tās ir izturīgas, elastīgas un ērtas jebkurā ikdienas situācijā. Pateicoties silikona materiālam, tās lieliski pieguļ degunam, nespiež un neslīd nost.

• Pieejami arī bērnu briļļu ietvaru modeļi, kuriem komplektā ir gumija, kas fiksē brilles pie galvas. Tādas brilles iesaka īpaši aktīviem bērniem un mazuļiem, lai bērni tās nerautu nost no acīm. Bērnu brillēs tiek liktas tikai vieglas un neplīstošas plastikāta (polikarbonāta – īpaši izturīga materiāla) lēcas.

Promo raksts tapis sadarbībā ar Fielmann optikas saloniem