Svaigi garšaugi ēdieniem piedod pavisam citu garšu, tāpēc pavāri tos iesaka izmantot gatavojot maltītes. Kas jāņem vērā audzējot garšaugus mājās uz palodzes? Izlasiet un uzziniet!
Eksperti norāda, ka ne visi garšaugi ir piemēroti audzēšanai uz palodzes ziemas laikā. Ziemas laikā ieteicams audzēt tādus garšaugus, kuri ir izturīgāki pret vēsu gaisu, piemēram, pētersīļi, maurloki un timiāns. Savukārt, piemēram, baziliks un koriandrs vairāk mīl siltu laiku, tāpēc tos ieteicams audzēt uz palodzes pavasarī.
Vienmēr izvēlieties labākās kvalitātes sēklas un labu zemi, kurā audzēt garšaugus. Pretējā gadījumā varat piedzīvot vilšanos un garšaugi var tik labi neaugt.
Garšaugi tāpat kā citi augi mīl gaismu, tieši tāpēc tos ieteicams audzēt uz palodzes, kur tiem klāt tikts dienas gaisma. Tāpat svarīgi ir neaizmirst par garšaugu laistīšanu. Zemei ir jābūt mitrai, lai tie spētu augt un kuplot, taču varīgi ir arī tos nepārlaistīt!
Ja jums mājās ir pavisam šauras un mazas palodzes, uz kurām nevarat novietot garšaugu podiņus, tad nevajag atmest idejai ar roku par savu garšaugu dārziņu, bet būt radošiem. Novietojiet podiņus uz speciāliem puķu podu statīviem, krēsla vai iekariniet podiņu griestos. Galvenais, lai garšaugiem tiktu klāt dienas gaisma!
Nav nepieciešams katru garšauga veidu audzēt savā podiņā. Tos varat miksēt un audzēt vienā lielākā podā vienkopus. Piemēram, vienā podā kopā var audzēt pētersīļus, timiānu un maurlokus!
Kad jūsu garšaugi jau sākuši dīgt, regulāri tos aplaistiet, lai zeme būtu mitra. Tāpat svarīgi ir regulāri uz palodzes pagrozīt podiņu, kurā aug garšaugi, lai saules gaisma tiek klāt viscauri. Tāpat garšaugiem izaugot lielākiem, ieteicams nolauzt galotnes, kuras varat izmantot ēst gatavošanā, lai tas labāk kuplotu.