Ar ko aizstāt olas kulinārijā?

© Pexels.com

Olās ir daudz olbaltumvielu un citu uzturvielu, tomēr nereti tās var būt kaitīgas, piemēram, cilvēkiem ar augstu holesterīna līmeni, vai arī vienkārši nākas meklēt alternatīvas, ja tās nav pieejamas. “HealthDigest” dalās ar produktiem, kas kulinārijā var aizstāt olas.

Banānu biezenis ir lielisks olu aizstājējs maizes izstrādājumos - olas bieži darbojas kā saistviela, lai saturētu sastāvdaļas kopā, un banāni var paveikt to pašu, pateicoties to mitrumam.

"Uz vienu olu izmantojiet pusi banāna, taču vispirms noteikti samaisiet to biezenī. Kā papildu bonuss banāni piešķir jūsu receptēm dabisku saldumu, lai jūs varētu samazināt cukura patēriņu," iesaka eksperti.

Pexels.com

Banāni gatavotajam produktam piešķirs savu garšu - iepriekš pārliecinieties, ka tas netraucēs citām garšām jūsu receptē.

"Papildus tam, ka banāni ir funkcionāli, jūsu recepte kļūs arī daudz veselīgāka. Olu aizstāšana nozīmē tauku un holesterīna samazināšanu, kā arī barības vielu, piemēram, kālija un šķiedrvielu, pievienošanu. Turklāt banāni var palīdzēt gremošanai un pat atbalstīt veselīgu asinsspiedienu,” skaidro eksperti.

Viens liels banāns nodrošina 10% no ieteicamā kālija daudzuma dienā, tāpēc, pievienojot ikdienas ēdienkartei pārtikas produktus, kas ir bagāti ar kāliju, piemēram, banānus, tas palīdzēs organismam atbrīvoties no liekā nātrija, kas sašaurina asinsvadus, bet kālijs, gluži pretēji, tos atslābina.

"Vīriešiem dienā jāuzņem vismaz 3400 miligrami kālija, bet sievietēm - 2600 miligrami," skaidro eksperti.

Pixabay.com

Arī ābolu biezenis var aizstāt olas - ka pusglāze ābolu biezeņa aizstāj divas olas.

"Lai gan āboli nesatur tik daudz kālija un šķiedrvielu kā banāns, tajā ir vairāk šo uzturvielu nekā olā. Ābolos ir arī mazāk kaloriju, un vienā porcijā ir par 70 mazāk kaloriju, salīdzinot ar banāniem. Konservēts ķirbis ir vēl viens lielisks variants. Tāpat kā banānos, tajos ir tikpat daudz šķiedrvielu, bet uz pusi mazāk kālija, tomēr tā ir daudzpusīga un garšīga izvēle cepšanai, īpaši rudenī,” apliecina eksperti.

Virtuvē

Olās ir daudz olbaltumvielu un citu uzturvielu, tomēr nereti tās var būt kaitīgas, piemēram, cilvēkiem ar augstu holesterīna līmeni, vai arī vienkārši nākas meklēt alternatīvas, ja tās nav pieejamas. “HealthDigest” dalās ar produktiem, kas kulinārijā var aizstāt olas.

Svarīgākais