Tomātu ražas pilnbriedā nākas būt radošiem, gatavojot dažādas maltītes un ziemas krājumus, lai zudībā neietu izaudzētais. Lai tomāti tik ātri nesabojātos, bet ilgāk saglabātos svaigi un garšīgi, iesakām šos četrus padomus!
Lai tomāti tik ātri nesabojātos un to garšas buķete būtu vislabākā, ieteicams tos uzglabāt istabas temperatūrā, prom no tiešiem saules stariem. Izrādās, ka ideāla temperatūra tomātu uzglabāšanai, ir no +15 līdz +18 grādiem pēc celsija.
Neuzglabājiet tomātus (ja vien tie nav pārgatavojušies) ledusskapī, jo aukstā temperatūra var padarīt tos miltainus, cietus un var pazust to raksturīgā garša.
Novāktajiem zaļiem tomātiem nogatavināšanās procesu var paātrināt, ieliekot tos papīra maisiņā un to aizverot. Šo tomātu maisiņu novietojiet siltā, sausā vietā un katru dienu pārbaudiet, vai tomāti jau nav gatavi. Šādi var ātrāk nogatavināt tomātus, jo to izdalītā etilēna gāze, kas palīdz tiem nogatavoties, būs koncentrētā veidā. Ja esat ļoti nepacietīgi, tad maisiņā pie tomātiem varat pielikt klāt banānu vai ābolu, to izdalītā etilēna gāze palīdzēs tomātiem nogatavoties vēl ātrāk.
Ja pēc ēst gatavošanas jums ir palicis pāri iegriezts tomāts, tad to gan nepieciešams uzglabāt ledusskapī. Sagrieztus tomātus vajadzētu uzglabāt ledusskapī, lai tie tik ātri nesabojātos un tajos neiemājotu baktērijas. Tomāti ātri bojājas pēc sagriešanas, tāpēc, ievietojot tos ledusskapī, hermētiski noslēgtā traukā, varat pagarināt to uzglabāšanas laiku.
Ja jums mājās ir tomātu ķekars, tad varat pielietot metodi ar līmlenti, lai tomāti tik ātri nesabojātos. Tomātu ķekaru jeb kātiņu aplīmējiet ar caurspīdīgu līmlenti. Šādā veidā var pagarināt tomātu "mūžu", jo šādi tie tik ātri nesažūs.