4 ieteikumi, kā nodzīvot veselīgu un ilgu mūžu

© unsplash.com

Lai dzīvotu veselīgu un ilgu mūžu, nepieciešams parūpēties par savu veselību. To var izdarīt dažādos veidos. Būtiskākais ir atmest kaitīgos ieradumus un ieklausīties savā ķermenī.

unsplash.com

1. Ēdiet veselīgi

Viens no veidiem, ko varat darīt, lai būtu veseli un dzīvot garu mūžu, ir skatīties līdzi tam, ko ēdat. Svarīgi ir pieturēties pie sabalansētas diētas. Tas nozīmē, ka katru dienu ieteicams ēst dažādus pārtikas produktus no katras pārtikas grupas - augļus, dārzeņus, graudaugu produktus, riekstu un pākšaugus. Ievērojot šādu diētu jeb ēdot veselīgi, jūs organismu nodrošināsiet ar tam nepieciešamajiem vitamīniem un minerālvielām. Svarīgi ir ikdienā ierobežot saldumu un saldināto dzērienu patēriņu. Protams, no tiem nav pavisam jāatsakās, taču jāierobežo to patēriņš līdz minimumam.

unsplash.com

2. Regulāri veiciet fiziskas aktivitātes

Regulāri sportojot, jūs uzlabosiet vispārējo veselības stāvokli un pašsajūtu. Veicot regulāri fiziskas aktivitātes, jums uzlabosies sirds un plaušu veselība, samazināsies aptaukošanas un diabēta risks. Turklāt ir pierādīts, ka tie cilvēki, kuri ir aktīvi, var pagarināt savu mūža ilgumu. Ieteicams ik dienu veikt kādu fizisko aktivitāti. Tas nenozīmē, ka jums katra diena jāizvada sporta zāle, arī pastaiga ir laba aktivitāte. Eksperti iesaka pieaugušajiem veikt 150 līdz 300 minūtes vidējas intensitātes fiziskās aktivitātes (piemēram, ātras pastaigas) vai 75 līdz 150 minūtes intensīvas aktivitātes nedēļā.

unsplash.com

3. Labs miegs

Līdztekus veselīgam uzturam un fiziskajām aktivitātēm vienlīdz svarīgs ir arī labs miegs. Labi un pietiekami ilgi izguļoties, tiek stiprināta imunitāte, uzlabojas hormonu darbība un vēl citi svarīgi procesi organismā. Pētnieki ir atklājuši, ka cilvēkiem, kuri guļ pietiekami daudz, ir ievērojami mazāka iespēja aptaukoties, iegūt diabētu, augstu asinsspiedienu un sirds un asinsvadu slimības, nekā tiem, kuri to nedara. Un otrādi, tie, kuri pietiekami labi un ilgi neizguļas, var būt pakļauti lielākam šo problēmu riskam. Nesen veiktajā pētījumā, kas publicēts žurnālā "Sleep", pierādījās, ka cilvēki, kuri regulāri guļ septiņas līdz astoņas stundas, visticamāk dzīvos ilgāk nekā tie, kuri guļ mazāk.

unsplash.com

4. Atmetiet smēķēšanu

Kā zināms, smēķēšana ir kaitīga veselībai un palielina iespēju saslimt ar dažādām nopietnām, bīstamām slimībām. Atmetot šo kaitīgo ieradumu, jūs uzlabosiet savu veselības stāvokli un paildzināsiet mūžu. Jau divu nedēļu laikā pēc smēķēšanas atmešanas jūsu plaušas sāks strādāt labāk. Smēķētājiem, kuri atmet smēķēšanu pirms 35 gadu vecuma, paredzamais dzīves ilgums ir vairāk nekā divas reizes lielāks nekā tiem, kuri turpina smēķēt.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Veselība

Steidzīgajās ikdienas gaitās pat nenojaušam, ka daudzi mūsu paradumi var kaitēt zobu veselībai. Iespējams, no dažiem var atbrīvoties bez pūlēm, bet ar citiem tik labi neveiksies.

Svarīgākais