4 blakusparādības, ēdot pārāk daudz olu

© unsplash.com

Kas par daudz, tas par skādi! Uzziniet, ar kādām blakusparādībām var nākties sadzīvot, ja ikdienā ēdīsiet par daudz olu.

Olas ir veselīgas, un tās eksperti aicina iekļaut uzturā. Tās satur daudz olbaltumvielu, mononepiesātināto tauku, holīna, kas palīdz labāk strādāt smadzenēm, tāpat tās ir labs luteīna un zeaksantīna avots, kas ir labi redzei. Tomēr svarīgi ir ievērot mērenību

Īsāk sakot, olas nav neveselīgas! Tomēr, ēdot pārāk daudz olu, dažiem cilvēkiem, īpaši tiem, kuriem ir noteiktas veselības problēmas, var būt zināms risks iedzīvoties nevēlamos blakusefektos. Amerikas Sirds asociācija norāda, ka dienā ieteicams apēst vienu porciju olu, kas nozīmē to, ka ieteicamais daudzums ir viena ola vai divi olu baltumi dienā. Līdzīgi norāda arī Majo klīnikas eksperti, kas atzīst, ka nedēļas laikā nav ieteicams apēst vairāk par septiņām olām. Bet kas notiks, ja nedēļas laikā apēdīsim ievērojami lielāku olu daudzumu, lasiet un uzziniet!

unsplash.com

1. Holesterīns

Valda dažādi pieņēmumi par to, vai, ēdot olas, paaugstinās holesterīna līmenis asinīs. Gadu desmitiem eksperti uzskatīja, ka olu dzeltenumos esošais holesterīns var paaugstināt holesterīna līmeni asinīs. Tomēr daļa ekspertu norāda, ka tas tiešā mērā var nebūt saistīts. Tomēr svarīgi uzsvērt, ka olas pašas par sevi satur lielu daudzumu holesterīna - aptuveni 190 miligramus. Ēdot vairākas olas dienā, jūs varat pārsniegt dienā ieteicamo holesterīna normu.

unsplash.com

2. Palielinās sirds slimību risks

Vairums ekspertu piekrīt, ka viena ola dienā nepalielina sirds slimību risku. Ķīnā tika veikts vērienīgs pētījums, kurā bija iesaistīts pusmiljons pētījuma dalībnieku. Tajā atklājās, ka, apēdot vienu olu dienā, faktiski var samazināties sirds un asinsvadu slimību risks. Tomēr, no otras puses, apēdot trīs vai četras olas dienā, būs pretējs efekts. 2019. gadā veiktajā pētījumā noskaidrots, ka, dienā uzņemot vairāk nekā 300 miligramus holesterīna (vienā olā ir 190 miligrami holesterīna), par 17% palielinās sirds un asinsvadu slimību risks.

unsplash.com

3. Svara pieaugums

Olas satur daudz olbaltumvielu, un tās ir ieteicams ēst svara zaudēšanas procesā. Tomēr svarīgi ir pievērst uzmanību tam, ar ko jūs tās ēdat kopā. Ja jūsu brokastis sastāv no divām ceptām olām ar desiņām vai olas izmantojat saldo pankūku gatavošanā, laika gaitā varat pieņemties svarā. Jūs sākotnēji varētu pat nepamanīt, ka jūsu svars sāk pieaugt, bet, brokastīm ar augstu kaloriju daudzumu kļūstot par ikdienas ieradumu, svars pieaugs.

Labāk brokastīs notiesāt olas ar svaigiem dārzeņiem, tās būs daudz veselīgākas un vitamīniem bagātākas!

unsplash.com

4. Palielinās diabēta risks

2009. gadā žurnālā "Diabetes Care" publicētajā pētījumā bija norādīts, ka tiem cilvēkiem, kuri nedēļas laikā apēd vairāk par septiņām olām, ir lielāks risks iedzīvoties otrajā cukura diabētā nekā tiem, kuri patērēja mazāk olu. Tomēr citos pētījumos ir atklāts, ka olu ēšana faktiski var uzlabot cukura līmeni asinīs un jutību pret insulīnu cilvēkiem ar prediabētu un 2. tipa diabētu.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Veselība

Steidzīgajās ikdienas gaitās pat nenojaušam, ka daudzi mūsu paradumi var kaitēt zobu veselībai. Iespējams, no dažiem var atbrīvoties bez pūlēm, bet ar citiem tik labi neveiksies.

Svarīgākais