Farmaceite iesaka 6 vasaras garšaugus, kas stiprinās veselību

© pexels.com

3.lapa

Anita Vaivode/F64

3. Timiāns

Timiāns jeb mārsils ir sen pazīstams ar savām antibakteriālajām īpašībām - senie ēģiptieši to izmantoja mirušo iebalzamēšanas procesā, bet senie romieši šo augu plaši izmantoja gan ēdienu gatavošanā, lai iegūtu aromātisku garšu sieram un alkoholam, gan mājsaimniecībā, jo uzskatīja, ka istabas ir īpaši tīras, ja tīrīšanas procesā izmantots timiāns. Arī mūsdienu zinātnieki apstiprinājuši šīs antibakteriālās īpašības - timiāna tēja var palīdzēt klepus gadījumā un imūnsistēmas stiprināšanai. Timiānā esošais savienojums timols saistīts ar dažādiem veselību uzlabojošiem efektiem, bet visbiežāk pētījumos apskatīts tā efekts gremošanas trakta veselības uzlabošanā, galvenokārt atslābinot gremošanas trakta muskuļus. Timiāna lapas bieži izmanto gaļas - īpaši putnu un zivju - gatavošanā.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Veselība

Pilnībā gatavas melones ir saldas un sulīgas, kas nozīmē to, ka ļoti gardas. Tās nav tikai gardas, bet arī veselīgas. Šoreiz noskaidrosim, kāpēc ieteicams ēst melones (tieši Katalupes šķirnes melones) jeb kādu labumu tās var sniegt mūsu veselībai. Katalupes šķirnes melones no citām melonēm var atšķirt ar to, ka tās ir ar gaišu miziņu, bet oranžu mīkstumu!