Ēdieni, kas nākamajā dienā kļūst drošāki un bieži vien arī gardāki

© unsplash.com

Cienasti no svētku galda reti kad tiek apēsti vienā piegājienā - pēc svinībām ledusskapī paliek bļodas, šķīvji un katli ar ēdiena pārpalikumiem, un bieži rodas jautājums – ko droši var ēst arī nākamajā dienā, bet ko labāk tomēr izmest? Izrādās, ka daži ēdieni pēc diennakts pat kļūst drošāki un garšīgāki, bet citi – tieši pretēji – var radīt reālu risku veselībai, skaidro “Southern Living”.

Zupas un sautējumi

Gaļas, dārzeņu un pākšaugu zupas, ja tās ātri atdzesētas un uzglabātas ledusskapī, nākamajā dienā parasti ir pilnīgi drošas. Ilgāka stāvēšana ļauj garšām “sadraudzēties”, un, ja ēdiens pirms ēšanas tiek kārtīgi uzkarsēts līdz vārīšanās temperatūrai, arī baktēriju risks būtiski samazinās.

Cepta gaļa bez mērcēm

Cepeši, karbonādes vai cepta vista (bez majonēzes vai krējuma mērces) nākamajā dienā ir droši, ja tie uzglabāti slēgtā traukā. Patiesībā gaļa, kas pilnībā izcepusies, mikrobioloģiski ir stabilāka nekā daudzi citi svētku ēdieni.

Kartupeļi (vārīti vai cepti)

Atdzesēti kartupeļi kļūst ne tikai droši, bet arī fizioloģiski interesantāki - tajos veidojas tā sauktā rezistentā ciete, kas ir labvēlīgāka zarnu veselībai. Galvenais - bez piena, sviesta vai majonēzes piejaukuma.

Ēdieni, kas pēc dienas kļūst riskantāki

Salāti ar majonēzi, krējumu vai jogurtu

Rasols, gaļas salāti, siļķe kažokā - šie ēdieni ir ideāla vide baktērijām. Pat ledusskapī tie sāk zaudēt drošību jau pēc 12-24 stundām, īpaši, ja ilgi stāvējuši uz galda!

Zivju ēdieni

Kūpināta, cepta vai marinēta zivs ir viens no jutīgākajiem svētku ēdieniem. Pārpalikumi nākamajā dienā jau var būt riskanti, pat ja smarža šķiet normāla.

Mērces un pildījumi

Atsevišķi pasniegtas mērces (it īpaši ar olām, krējumu vai sviestu) bojājas ātrāk nekā pats pamatēdiens. Tās ir viens no biežākajiem saindēšanās iemesliem pēc svētkiem.

Deserti ar krēmu

Kūkas, tortes un deserti ar svaigu krēmu, mascarpone vai biezpienu ir droši ļoti īsu laiku. Otrajā dienā risks pieaug, pat ja vizuāli viss izskatās kārtībā.

unsplash.com

Kā droši rīkoties ar svētku ēdienu pārpalikumiem?

  • Atdzesē ēdienu pēc iespējas ātrāk (neatstāj uz galda vairākas stundas).
  • Uzglabā slēgtos traukos, nevis uz šķīvjiem ar plēvi.
  • Neuzsildi ēdienu vairākas reizes - labāk porcijās.
  • Ja rodas šaubas - labāk neēst. Smarža un garša ne vienmēr atklāj baktēriju klātbūtni.

Svētku pārpalikumi nav jāuztver kā risks vai atkritumi - ar pareizu uzglabāšanu daļa no tiem var būt gan droši, gan pat labvēlīgāki nekā svaigi pagatavoti ēdieni. Taču ir svarīgi zināt robežu starp “vēl droši” un “vairs nevajag riskēt”. Īpaši pēc svētkiem labāk izvēlēties apdomīgu pieeju - veselība tomēr ir vērtīgāka par vēl vienu šķīvi rasola.