Vai esat kādreiz aizdomājies, cik lielu lomu maltītē ieņem pareizā gaisma? Apgaismojums virs galda ietekmē ne tikai to, cik skaisti izskatās ēdiens, bet arī to, kā mēs uztveram garšu, tekstūru un pat noskaņojumu pie galda. Tieši tāpēc restorāni apgaismojumam pievērš tik lielu uzmanību - un to pašu var izdarīt arī mājās, raksta “Southern Living”.
Kāpēc dažāda gaisma “maina” ēdiena garšu?
Cilvēka smadzenes ēdienu uztver ar vairākām maņām vienlaikus. Ja gaisma ir pārāk spilgta, auksta vai nāk no nepareiza leņķa, ēdiens var šķist bezgaršīgs, pelēcīgs vai pat nepievilcīgs. Savukārt silta, maiga gaisma izceļ krāsas, rada dziļumu un liek ēdienam izskatīties sulīgākam un bagātīgākam.
Auksti, zilgani toņi (līdzīgi biroju apgaismojumam) padara ēdienu vizuāli “sausāku”, savukārt silta gaisma (ap 2700-3000 K) pastiprina brūnos, zeltainos un sarkanos toņus - tieši tos, kas asociējas ar mājīgumu un garšīgu maltīti.

Ideālais apgaismojums virs galda
Vislabāk darbojas viena centrāla lampa tieši virs galda, kas izgaismo virsmu, neapžilbinot sēdētājus. Ideālā gadījumā lampai jābūt novietotai aptuveni 60-75 cm virs galda virsmas. Tas ļauj gaismai “aptvert” ēdienu, bet nekrīt tieši acīs.
Svarīgi ir arī, lai gaisma nenāktu tikai no griestiem - ja iespējams, kombinē galda apgaismojumu ar sienas lampām vai stāvlampām, kas rada fona gaismu un mazina asus kontrastus.

Kā izmantot gaismu svētku vakariņām
Svētku reizēs apgaismojums var kļūt par daļu no noskaņas, ne tikai praktisku elementu. Šeit daži vienkārši, bet efektīvi triki:

Kļūdas, no kurām izvairīties
Biežākā kļūda ir pārāk spilgta griestu lampa bez iespējas regulēt intensitāti. Tā padara vakariņas līdzīgas sapulcei, nevis baudāmai maltītei. Otra izplatīta kļūda - auksta gaisma, kas “nogalina” gan ēdiena krāsas, gan cilvēku sejas toni.
Pareizi izvēlēta gaisma virs galda var padarīt pat vienkāršas vakariņas īpašas, bet svētku maltīti - neaizmirstamu. Tā ne tikai izceļ ēdienu, bet arī rada sajūtu, ka laiks pie galda ir vērtīgs un baudāms. Un dažreiz tieši gaisma ir slepenā sastāvdaļa, kas liek visam garšot labāk.