Smilšu mīklas pīrāgs ar avenēm un krēmsieru – maigums, kas kūst mutē

© unsplash.com

Ir deserti, kas vienkārši uzrunā sirdi - šis aveņu un krēmsiera pīrāgs ir tieši tāds – maigs, krēmīgs un ar vieglu skābumu, kas līdzsvaro saldumu. Smilšu mīklas pamatne dod kraukšķi, avenēs slēpjas aizgājušās vasaras svaigums un garša, bet krēmsiers piešķir gaisīgu, viegli sāļganu noti. Ideāls arī svētku galda cienastam! Ar recepti dalās “BBC Food”.

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 200 g kviešu miltu
  • 100 g auksta sviesta
  • 80 g cukura
  • 1 ola
  • šķipsniņa sāls
  • 1 tējkarote vaniļas cukura

Krēmsiera pildījumam

  • 300 g krēmsiera (piemēram, “Philadelphia” vai līdzīgs)
  • 150 g skābā krējuma (20%)
  • 100 g cukura
  • 2 olas
  • 1 tējkarote kukurūzas cietes (vai kartupeļu cietes)
  • rīvēta citrona miziņa vai pāris pilieni vaniļas esences

Papildus

  • 150-200 g svaigu vai saldētu aveņu - lieliski noder rudens ražas avenes
  • pūdercukurs pārkaisīšanai

unsplash.com

Pagatavošana

Mīklas pamatne.

Aukstu sviestu sagriež gabaliņos, pievieno miltus, cukuru, sāli un vaniļas cukuru. Ar pirkstiem vai virtuves kombainu saberž līdz drupatām. Pievieno olu un ātri samīca mīklu. Ietin plēvē un liek ledusskapī uz 30 minūtēm.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C

Mīklu izrullē un ieklāj apaļā pīrāga formā (aptuveni 22-24 cm diametrā). Apakšu sadursta ar dakšiņu. Cep 10 minūtes, lai pamatne nedaudz apbrūninās.

Pildījums

Bļodā saputo krēmsieru ar cukuru, pievieno skābo krējumu, olas, cieti un citrona miziņu. Maisa, līdz masa ir viendabīga un gaisīga.

Kārtošana

Uz nedaudz atdzisušās mīklas pamatnes lej krēmsiera masu, pa virsu kārto avenes (ja izmanto saldētas, tās iepriekš neatlaidina).

Cepšana

Cep cepeškrāsnī 35-40 minūtes, līdz pildījums ir stingrs un virspuse viegli zeltaina.

Pasniegšana

Ļauj pilnībā atdzist - auksts pīrāgs garšo vēl labāk. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru un, ja vēlas, rotā ar pāris svaigām avenēm vai piparmētru lapiņām.

Padoms no pavāra

Lai garša būtu izteiksmīgāka, pievieno dažas sasmalcinātas piparmētru lapiņas vai pāris pilienus mandeļu esences krēmsieram. Šis pīrāgs labi sader ar kafiju vai vieglu melno tēju - saldums un skābums ir līdzsvarā, gluži kā dzīvē.