Plastmasas pārtikas uzglabāšanas traukus to ērtības un pieejamības dēļ mūsdienās izmanto daudzi cilvēki, taču izrādās, ka tie ne vienmēr ir drošākā izvēle pārtikai. Daži pārtikas produkti var reaģēt ar plastmasu, izraisot priekšlaicīgu bojāšanos un ķīmisku vielu izdalīšanos, ko zinātnieki tikai sāk pētīt, raksta “Real Simple”.
Tomēr pilnīga plastmasas izslēgšana ne vienmēr ir iespējama - iesākumā jāizvairās vismaz no plastmasas trauku lietošanas visproblemātiskākajiem pārtikas produktiem.
Ir nosaukts saraksts ar pārtikas produktiem, kurus pārtikas nekaitīguma eksperti, tostarp pētnieciskais toksikologs Breds Lamps, neiesaka uzglabāt plastmasā, kā arī drošākas alternatīvas ilgstošai svaiguma saglabāšanai.
Ko nevajadzētu uzglabāt plastmasas traukos
Neapstrādāta gaļa
Nepareiza gaļas uzglabāšana veicina bīstamu baktēriju, piemēram, salmonellas un E. coli, augšanu. Vislabāk ir izmantot stikla traukus ar cieši pieguļošiem vākiem vai ietīt gaļu cepampapīrā. Uzglabājiet gaļu ledusskapja apakšējā plauktā, lai novērstu pilēšanu.
Piena produkti
Mīkstajiem sieriem un citiem piena produktiem nepieciešama mitruma kontrole un atbilstoša gaisa cirkulācija, kamēr plastmasa saglabā mitrumu un rada anaerobus apstākļus, kas veicina pelējuma augšanu un bojāšanos.
Augļi, kas ražo etilēnu - āboli, banāni, tomāti
Plastmasa aiztur gāzi, paātrinot pārgatavošanos un augļu bojāšanos. Uzglabāšanai vislabāk ir izmantot elpojošus traukus un banānus turēt atsevišķi.
Lapu dārzeņi un svaigi garšaugi
Plastmasa saglabā mitrumu, kas noved pie vīšanas un baktēriju vairošanās. Vislabāk garšaugus ietīt mitrā papīra dvielī un uzglabāt atvērtos traukos ar atbilstošu gaisa cirkulāciju.
Karsti ēdiena pārpalikumi
Karsta ēdiena ievietošana plastmasā rada tvaiku un temperatūras vidi, kas veicina baktēriju augšanu, kā arī var izraisīt kaitīgu vielu izdalīšanos no plastmasas. Pirms uzglabāšanas vislabāk ir atdzesēt pārtiku un izmantot stikla vai pārtikai drošus traukus.
Lasi arī, vai riekstus drīkst glabāt ledusskapī?