“Brokastis kā ķēniņam” – šis teiciens ir dzirdēts daudzviet pasaulē, arī Austrumu tradicionālajā medicīnā jau gadsimtiem tiek uzsvērts, ka brokastīm jābūt siltām. Putras, zupas, tvaicēti dārzeņi vai silta tēja – tās tiek uzskatītas par īstu dienas enerģijas atslēgu. Mūsdienu zinātne šim uzskatam sliecas piekrist – silts ēdiens no rīta ne tikai sasilda vēderu, bet arī “pamodina” vielmaiņu un palīdz organismam darboties harmoniskāk, raksta “health.harvard.edu”.
Austrumu gudrības
Ķīniešu un ājurvēdas tradīcijās tiek teikts, ka kuņģis un gremošanas sistēma no rīta vēl ir trausli. Auksts jogurts vai ledains smūtijs šajā brīdī var radīt smaguma sajūtu, nogurumu vai vēdera diskomfortu. Silts ēdiens, gluži pretēji, aktivizē gremošanu, palīdz uzturvielām labāk uzsūkties un sniedz enerģiju, nevis to atņem.
Austrumos tradicionāli brokastīs bieži tiek ēsta rīsu putra, zupa vai siltas, tējā vārītas auzas. Tas tiek uzskatīts par ķermeņa un prāta līdzsvara ielikšanu pašā dienas sākumā.
Ko saka zinātne?
Pētījumi rāda, ka silts ēdiens var:
Praktiski piemēri brokastīm
Pat nelielas pārmaiņas - piemēram, nomainīt auksto jogurtu pret viegli uzsildītu auzu pārslu bļodiņu - jau var dot sajūtu, ka ķermenis ir “ieslēgts” un gatavs dienai.
Siltas brokastis ir kā draudzīgs starta signāls organismam - tās ne tikai pabaro, bet arī sasilda un nomierina. Austrumu gudrības saka: “Ko ieliec sākumā, tas vada visu dienu.” Un šķiet, ka mūsdienu zinātne piekrīt - silts ēdiens no rīta var būt neliels solis lielākas enerģijas un labsajūtas virzienā.