Saulgriežu galds ar raksturu - idejas īpašām uzkodām un dzērieniem vasaras svinībām

© Pexels.com

Saulgrieži ir gada īsākā nakts un viena no īpašākajām reizēm, kad daba ir savā pilnbriedā. Kamēr ugunskuri sprakšķ un dziesmas skan vēl ilgi pēc saulrieta, galdā tiek celti nevis grezni ēdieni, bet vienkāršas, sezonālas lietas, kas garšo pēc vasaras. Šajā rakstā piedāvājam idejas, kā klāt saulgriežu galdu tā, lai tas būtu gan gards, gan ar raksturu – sirsnīgs, dabisks un viegli pagatavojams, kopā ar “TheSpruceEats.com”.

Vasaras galvenie varoņi - vietējie labumi

Aizmirsti par smalkām receptēm - Saulgriežos galvenais ir garša, kas atgādina bērnību, dabu un vienkāršību. Izvēlies vietējos produktus!

Siers - tradicionālais Jāņu siers ar ķimenēm ir obligāts, bet vari eksperimentēt arī ar kazas sieru, kas pārkaisīts ar svaigiem zaļumiem vai ēdamām ziedlapiņām.

Rupjmaize - ar sviestu, biezpienu, medu. Kā uzkodu vari sagatavot rupjmaizes grauzdiņus ar sieru un dārza zaļumiem.

Pikantas uzkodas - marinēti gurķīši, skābēti kāposti vai mājas sālījumi piešķirs galdam dzīvīgumu.

Pexels.com

Vieglas un vasarīgas uzkodas - arī veģetāri varianti

Svaigu zemeņu un kazas siera salāti - pievieno piparmētru, rukolu un uzpilini nedaudz medus.

Cepti dārzeņi uz iesmiem - cukīni, paprika, sīpoli un ķirštomāti - vienkārši, garšīgi un ideāli dārza grilam.

Biezpiena pikas ar dillēm un sāli - lieliski saderas gan ar rupjmaizi, gan vienkārši uzkodu šķīvī.

Pexels.com

Biezpiena pikas ar dillēm un sāli

Sastāvdaļas (aptuveni 10 pikām):

  • 250 g sausa biezpiena
  • 1-2 ēdk. skābā krējuma
  • Sāls pēc garšas
  • Svaigas dilles (sasmalcinātas) - 1 sauja
  • Melnie pipari (pēc vēlēšanās)

Pagatavošana:

  1. Biezpienu izberž vai saspaida ar dakšiņu, līdz tas kļūst viendabīgs.
  2. Pievieno skābo krējumu - tik daudz, lai masa kļūtu formējama, bet ne pārāk šķidra.
  3. Iemaisa sasmalcinātas dilles un pievieno sāli (un piparus, ja vēlies).
  4. Ar rokām izveido nelielas pikas - apmēram valrieksta lielumā.
  5. Vari pasniegt uz zaļumu lapām, ar rupjmaizes šķēlītēm vai uz gurķu ripiņām.

Padoms: Ja vēlies dekoratīvāku versiju, pirms pasniegšanas apviļā katru piku sīki sakapātās dillēs vai kaltētās kaņepēs.

Pexels.com

Dzērienu sadaļa - veldzējoši un sezonāli

Kvass vai raudzēta bērzu sula - īpaši veldzējoši karstā dienā.

Piparmētru, citronmelisas un jāņogu lapu dzēriens - iepildīts stikla krūkā ar ledu, ogām un citrona šķēlēm - gan garšīgs, gan skaists galdā.

Zāļu limonāde - izmēģini citronūdeni ar lavandu, timiānu vai gurķi.

Pieaugušo versija: mājas zāļu liķieris vai ogu dzirkstošais dzēriens - piemēram, jāņogu prosecco ar rozmarīna zariņu.

Pexels.com

Dekors - galds, kas smaržo pēc vasaras

Saulgriežu galdam nav jābūt perfektam! Lūk, dažas idejas, kā radīt īpašu noskaņu.

Saliec meža ziedus vai graudzāles mazos pušķīšos.

Izmanto māla traukus, linu dvieļus vai vienkāršu koka dēlīti servēšanai.

Uz galda vari izkaisīt ziedlapas vai zāļu pušķus - arī smaržos burvīgi.

Sveces burciņās vai mazi lukturi piešķirs vakaram siltu gaismu.

Saulgrieži nav laiks smalkumam - tas ir laiks dabai, sirdsmieram un vienkāršiem priekiem. Ar nelielu iedvesmu arī galds kļūst par daļu no svētku burvības - ar vietējiem produktiem, zāļu aromātiem un garšu, kas paliek atmiņā.

Sākums

Saulgrieži ir gada īsākā nakts un viena no īpašākajām reizēm, kad daba ir savā pilnbriedā. Kamēr ugunskuri sprakšķ un dziesmas skan vēl ilgi pēc saulrieta, galdā tiek celti nevis grezni ēdieni, bet vienkāršas, sezonālas lietas, kas garšo pēc vasaras. Šajā rakstā piedāvājam idejas, kā klāt saulgriežu galdu tā, lai tas būtu gan gards, gan ar raksturu – sirsnīgs, dabisks un viegli pagatavojams, kopā ar “TheSpruceEats.com”.