Kad pavasaris mostas ar pilnu sparu, daba piedāvā ne tikai skaistumu acīm, bet arī vitamīniem bagātu pārtiku - savvaļas augi, kurus ikdienā bieži uzskatām par nezālēm, var kļūt par īstiem dārgakmeņiem mūsu virtuvē. Dosimies nelielā pastaigā dabā un savāksim sastāvdaļas vienkāršiem, bet gardiem un veselīgiem pavasara salātiem kopā ar “Allrecipes”.
Ko vākt?
Šos augus vari viegli atrast savā dārzā, meža malā vai pļavā (tikai pārliecinies, ka vieta nav piesārņota!)
Pieneņu lapas - nedaudz rūgtas, bet ļoti bagātas ar C vitamīnu un antioksidantiem.
Gārsas jaunās lapiņas - maigas, ar maigu, pētersīļiem līdzīgu garšu.
Skābenes - piešķir salātiem vieglu skābumiņu.
Nātru galotnītes (applaucētas) - dzelzs un olbaltumvielu avots.
Redīsu vai kreses lapas - ja audzē dārzā vai uz palodzes.
Savvaļas ķiploku vai lakšu lapas - maigam ķiploku aromātam.
Pavasara savvaļas salāti
Sastāvdaļas:
1 sauja jauno pieneņu lapu
1 sauja gārsas lapu
1 sauja skābeņu
½ saujas applaucētu nātru
½ saujas redīsu lapu
1-2 lakšu lapas (vai daži savvaļas ķiploki)
5-6 ķirštomāti (vai citi sezonas dārzeņi pēc izvēles)
Daži redīsi plānās šķēlītēs
Sauja diedzētu sēkliņu (lucerna, redīsi, saulespuķes u.c.)
Ēdamkarote sēklu vai riekstu (piemēram, ķirbju sēklas, valrieksti)
Mērcei:
2 ēdamkarotes olīveļļas (vai auksti spiestas rapšu eļļas)
1 tējkarote sinepju
1 tējkarote citrona sulas vai ābolu etiķa
Šķipsniņa sāls un svaigi malti pipari
(Pēc vēlēšanās: karote medus vai kļavu sīrupa garšas līdzsvaram)
Pagatavošana:
Savvaļas lapas rūpīgi nomazgā un nosusina.
Nātru lapas pārlej ar verdošu ūdeni un pēc pāris sekundēm atdzesē aukstā ūdenī.
Visas lapas saplucina vai sagriež pēc vēlēšanās.
Pievieno redīsus, tomātus, diedzējumus un sēklas.
Sajauc mērces sastāvdaļas līdz viendabīgai konsistencei un aplej salātus tieši pirms pasniegšanas.
Dekorē ar ēdamām ziedlapiņām (pienenes, vijolītes, gaiļpiesītes - ja vēlies īpašu vizuālo efektu!)
Šie salāti ne tikai atmodina garšas kārpiņas, bet arī stiprina organismu pēc ziemas. Tie ir ideāli piemēroti kā garda piedeva pie pusdienām vai vieglas vakariņas. Turklāt to pagatavošana kļūst par rituālu - mirkli mierā ar dabu un sevi.