Kā pareizi ievākt tomātu sēklas, lai tās nākamgad būtu dīgtspējīgas?

© unsplash.com

Lai nākamgad nevajadzētu pirkt tomātu sēklas veikalā, varat tās ievākt no šogad izaudzētajiem tomātiem. Kā to pareizi izdarīt, lai nākamgad sēklas būtu dīgtspējīgas?

Var izcelt divus iemeslus, kāpēc ievākt tomātu sēklas pašai, nevis pirkt veikalā.

  1. Pirmkārt, nav jātērē lieka nauda sēklu iegādei.
  2. Otrkārt, ievācot sēklas no mājās izaudzētiem tomātiem, kuri jums garšo, nākamgad varēsiet mieloties ar tieši tādiem pašiem tomātiem!

unsplash.com

Kā pareizi ievākt tomātu sēklas, lai tās nākamgad būtu dīgtspējīgas?

  1. Izvēlieties perfekto tomātu: izvēlieties pilnībā nogatavojušos tomātu no auga, kas, jūsuprāt, ražo sulīgus, gardus tomātus.
  2. Sagrieziet tomātu un izņemiet sēklas: nomazgājiet izvēlēto tomātu, noslauciet to un pārgrieziet uz pusēm. Tomātu mīkstumu (kopā ar sēklām) izņemiet no tomāta un ielieciet tīrā burciņā.
  3. Pārklājiet burku: pārklājiet burku ar elpojošu materiālu, piemēram, papīra dvieli, un nostipriniet to ar gumiju. Trīs dienas tomātu mīkstumu glabājiet burciņā. Reizi dienā samaisiet sēklas. Ja burciņā sāk augt pelējums, neuztraucieties, tā ir daļa no procesa.
  4. Piepildiet burku ar ūdeni: pēc trīs dienu fermentācijas atveriet burku un piepildiet to ar ūdeni. Sēklas nogrims apakšā, atdaloties no mīkstuma. Uzmanīgi izlejiet ūdeni, lai sēklas paliktu burciņā.
  5. Nosusiniet sēklas: izklājiet sēklas uz papīra dvieļa, lai tās izžūtu.
  6. Uzglabājiet sēklas vēsā, tumšā telpā: kad sēklas ir pilnībā izžuvušas (parasti tas prasa vairākas dienas), ievietojiet tās maisiņā vai traukā. Glabājiet sēklas vēsā, tumšā vietā līdz nākamajam gadam.

Avots

Svarīgākais