Rīgas Austrumu slimnīcā pārbaudīs trombocītus

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Laboratoriskās medicīnas centrā uzstādītas divas Latvijā unikālas trombocītu funkcionālā stāvokļa izmeklēšanas iekārtas, kas ļaus pacientiem precīzi un padziļināti diagnosticēt asins recēšanas traucējumus.

Trombocīti ir mazākās asins šūnas, kas organismā veic ļoti būtisku funkciju – nodrošina asins sarecēšanas procesa pirmo posmu, stāsta Rīgas Austrumu slimnīcas Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikas vadītāja profesore Sandra Lejniece. Arvien vairāk slimnieku lieto medikamentus, kas ietekmē trombocītus, visbiežāk – aspirīnu un klopidogrelu. Ir cilvēki, kuru organisma īpatnību dēļ šīs zāles nestrādā un nedod gaidīto efektu. «Tas var būt bīstami – slimnieks lieto zāles trombožu profilaksei, bet šā efekta nav,» uzsver S. Lejniece.

Ar jaunās aparatūras ieviešanu klīniskajā praksē paveras iespējas noteikt, vai šie medikamenti darbojas, līdz ar to arī nepieciešamības gadījumā mainīt ārstēšanu.

S. Lejniece norāda, ka vislielākie ieguvēji būs kardioloģiskie pacienti un pacienti, kas lieto medikamentus trombožu profilaksei.

Jauno analīzi lietos arī dažu retu hematoloģisku slimību un iedzimtu trombocītu izmaiņu diagnostikā, bet tādu Latvijā kopumā ir maz. Tā kā trombocītu funkcija pēc asins parauga paņemšanas jāveic divu stundu laikā, slimniekam pašam jāierodas laboratorijā, lai analīzi veiktu tūlīt. Līdz šim trombocītu funkcijas analīžu paraugu nevarēja sūtīt arī uz ārzemju laboratorijām, jo divu stundu laikā to nevarēja nogādāt. Rīgas Austrumu slimnīcas Laboratoriskās medicīnas centra vadītāja Ludmila Eņģele norāda, ka izmeklējumi ar jaunajām iekārtām ļauj arī prognozēt un samazināt asiņošanas risku operāciju un invazīvo procedūru laikā, tas samazinās asins komponentu pārliešanas un hospitalizācijas laiku. Trombocītu funkcijas testa noteikšanu ir iespējams veikt ambulatori Rīgas Austrumu slimnīcas Laboratoriskās medicīnas centrā stacionārā Gaiļezers.

Latvijā

Zemgales rajona tiesa Tukumā šodien plkst.10.30 sāks skatīt civillietu, kurā bijušais "Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars vērsies tiesā pret informācijas tehnoloģiju uzņēmuma "SOAAR" vadītāju Renāru Kadžuli par apmelošanu, skaidro tiesa.

Svarīgākais