Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Paciente: laikus USG var veikt tikai par maksu

Uz ultrasonogrāfiju vēdera dobuma orgāniem pierakstām uz šāgada novembra mēnesi, šādu atbildi poliklīnikā saņēma pensionāre Lidija no Rīgas. Arī citās ārstniecības iestādēs pierakstīties uz šo izmeklējumu varēja ne agrāk kā jūlijā.

«Ne jau es pati izdomāju, ka man nepieciešama ultrasonogrāfija, uz to mani norīkoja ķirurgs un ģimenes ārsts, pie kura vērsos pēc tam, kad sāka sāpēt vēders un sataustīju vēderā bumbuli,» atklāj pensionāre.

Viņa neklausījusi paziņu ieteikumam saukt ātro palīdzību un tad «slimnīcā uzreiz saņemt visus izmeklējumus uz sitiena», bet vēlējusies ārstēties ambulatori.

Apzvana visus

Pēc palīdzības pensionāre sākotnēji vērsusies pie sava ģimenes ārsta, kurš īsti nevarējis pateikt, kas noticis, un nosūtījis pie ķirurga. Speciālists, lai noteiktu diagnozi, paskaidrojis, ka viņam nepieciešami ultrasonogrāfijas rezultāti, un lūdzis, lai ģimenes ārsts norīko. Ar ģimenes ārsta norīkojumu Lidijas kundze sākumā apzvanījusi tuvākās poliklīnikas – savā Iļģuciema poliklīnikā viņai pateikts, ka rinda ir uz jūliju, bet var veikt par maksu tuvākajās nedēļās. Tālāk interesējusies Imantā – vairākās iestādēs –, atbilde līdzīga: ar ģimenes ar ārsta norīkojumu jūlijā, par maksu – aprīlī, praktiski var teikt, pēc dažām dienām. Samaksa ap 21 eiro. Arī P. Stradiņa slimnīca ambulatori veic šādus izmeklējumus, taču tur pat nepieraksta rindā. «Tomēr uzskatu, ka nevaru gaidīt jūliju, nezinot, kas man ir noticis, ja nu trūce vai kas cits, tāpēc nolēmu samaksāt. Cilvēki jau ir spiesti izvēlēties maksas pakalpojumus, jo tik ilgs laiks un nervi jātērē, lai visus apzvanītu, noskaidrotu...» saka Lidija.

Tikai jūlijā

Neatkarīgā nolēma painteresēties, kādas ir rindas uz šo pakalpojumu dažādās iestādēs, un rezultātā apstiprinājās pensionētās kundzes stāstījums. Vidēji rindā uz šo pakalpojumu ir jāgaida divi trīs mēneši. Ātrākais, kur var veikt šādu izmeklējumu, bija maija vidus Vasaraudzes klīnikā un jūnijā uzņēmumā Ultra Express. Visgarākā rinda bija Rīgas 1. slimnīcā, tur ar ģimenes ārsta norīkojumu un pacienta iemaksu 4,27 eiro pieraksta tikai uz novembri, savukārt Stradiņos reģistratūrā atbildēja, ka līdz jūnijam viss ir aizņemts, vairs nevienu nepieraksta. «Jums jāzvana vēlreiz maija beigās, tad skatīsies, kad var pierakstīt,» atbildēja reģistratore.

Savukārt par maksu praktiski visās iestādēs, izņemot Stradiņus, varēja tikt pēc nedēļas, taču tad būtu jāšķiras no 21 līdz 30 eiro. Nereti pacientiem tiek ieteikts noskaidrot, kur vēl var veikt konkrēto izmeklējumu, ja citviet ir garas rindas, zvanot Nacionālā veselības dienesta bezmaksas tālrunim. Ar tā palīdzību izdevās atrast vienu poliklīniku, kur izmeklējumu Rīgā varēja nozīmēt maijā, kā arī tika ieteikts pameklēt ārpus Rīgas.

Iesaka braukt ārpus Rīgas

Nacionālā veselības dienesta speciāliste Māra Āboliņa Neatkarīgajai norāda, ka gaidīšanas rindu garumi dažādiem ambulatoriem pakalpojumiem – speciālistu konsultācijām, diagnostiskajiem izmeklējumiem – ir atšķirīgi, bet ir atsevišķi pakalpojumi, kuru saņemšanai konkrētās slimnīcās vai veselības centros ir garākas gaidīšanas rindas. NVD gan nekonkretizē, vai ir noteikts maksimāli pieļaujamais rindas garums uz kādu no pakalpojumiem, bet iesaka: gadījumā, ja uz izmeklējumu ilgi jāgaida rindā, aicinām konsultēties ar ģimenes ārstu vai ārstējošo ārstu par veselības stāvokļa novērošanu un ārstniecības gaitu, gaidot pierakstu. Akūtos gadījumos pacients var vērsties slimnīcas uzņemšanas nodaļā.

«Vienu un to pašu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sniedz vairākas ārstniecības iestādes, un pacients var izvēlēties pakalpojuma saņemšanas vietu,» saka M. Āboliņa. «Ja vienā ārstniecības iestādē ir liela gaidīšanas rinda, pacients var vērsties citā, kurā gaidīšanas rindas nav vai tā ir mazāka.» NVD norāda vairākas iestādes, kur var pierakstīties uz konkrēto ultrasonogrāfiju jau aprīļa beigās, taču tas ir Slokā un Ķekavā.

Naudu papildus neprasīs

Veselības ministrijas speciālists Oskars Šneiders Neatkarīgajai atzina, ka papildu nauda šogad tieši ambulatoriem pakalpojumiem no budžeta netiks prasīta (Neatkarīgā rakstīja, ka drīzumā ministrija iesniegs papildu naudas pieprasījumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem ārstniecības iestāžu infrastruktūras nodrošināšanai un pacientu iemaksu samazināšanai 13,5 miljonu latu apmērā). «Šogad veselības budžets pamatā jau ir lielāks nekā pērn, tāpēc neprognozējām, ka vajadzēs papildu naudu tieši šim,» komentēja O. Šneiders, nenoliedzot, ka kopumā veselības aprūpei ir pārāk mazs finansējums.