Pēc rekonstrukcijas atklās Latvijas Kultūras akadēmijas teātra māju "Zirgu pasts"

Šodien pēc rekonstrukcijas tiks atklāta Latvijas Kultūras akadēmijas teātra māja "Zirgu pasts".

Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra un audiovizuālās mākslas katedras Teātra studiju bāzes ēkas atklāšana notiks no plkst.16 līdz 18.

pirmo reizi Latvijas valsts vēsturē ir tapusi ēka, kas atbilst topošo dramatiskā teātra aktieru, režisoru un laikmetīgās dejas horeogrāfu profesionālajai apmācībai. Pēc rekonstrukcijas ēka ieguvusi jaunu veidolu, saglabājot savu pievilcību un auru.

Jau ziņots, ka Teātra un audiovizuālās mākslas katedras Teātra studiju bāzes ēka, kas atrodas Rīgā, Dzirnavu ielā 46, celta 1826.gadā un tiek saukta par "Zirgu pastu".

Rekonstrukcijas gaitā ēka tika funkcionāli pielāgota personām ar kustību traucējumiem, kā arī ēkai izveidota jauna piebūve. Būvdarbu laikā saglabāta ēkas koka arhitektūra un vēsturiskā vērtība, restaurējot arhitektoniskās detaļas un elementus. Dzirnavu ielas fasādes puse atjaunota autentiski esošai koka arhitektūrai, tostarp atjaunojot slēģus, kas līdz mūsdienām nav saglabājušies. Savukārt pagalma pusē veidotas jaunas piebūves - multifunkcionāla zāle un stiklota izbūve divos stāvos.

Lielākā un gaidītākā ēkas izbūve bija multifunkcionālā zāle pirmajā stāvā, aptuveni 150 kvadrātmetru platībā un divu stāvu augstumā. Pēc rekonstrukcijas studentiem būs iespēja mācīties teātra mākslu piemērotās telpās, veidot teātra uzvedumus skatītājiem, kā arī pulcēties dažādos citos notikumos.

Projekts tika īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu darbības programmas 2007.-2013.gadam "Infrastruktūra un pakalpojumi" prioritātes "Infrastruktūra cilvēku kapitāla nostiprināšanai" pasākumā "Augstākās izglītības infrastruktūra", apakšaktivitātē "Augstākās izglītības iestāžu telpu un iekārtu modernizēšana studiju programmu kvalitātes uzlabošanai, tostarp nodrošinot izglītības programmu apgūšanas iespējas arī personām ar funkcionāliem traucējumiem".

Kopējās projekta izmaksas bija 1 403 063 lati, no kurām attiecināmās izmaksas bija 1 178 224 lati. ERAF līdzfinansējums - 1 001 490 lati.

Svarīgākais