Ukrainas kara 917. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:46]

© pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 29. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:46. Krievijas diktators Vladimirs Putins nākamnedēļ apmeklēs Mongoliju, kas ir Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) locekle, kura ir izdevusi Krievijas līdera aresta orderi, ceturtdien paziņoja Kremlis. Tā būs pirmā reize, kad Putins dosies uz valsti, kas ratificējusi SKT dibināšanas līgumu - Romas statūtus, kopš Hāgā bāzētā tiesa 2023.gada martā izdeva orderi viņa aizturēšanai saistībā ar Ukrainas bērnu nelikumīgu deportāciju. No SKT locekļiem tiek sagaidīts, ka viņi veiks aizturēšanu, ja Krievijas līderis ieradīsies to teritorijā.

21:08. Visas piegādes Čehijas munīcijas iniciatīvas ietvaros notiek saskaņā ar līgumiem, ko Kijiva ir augstu novērtējusi, sanāksmē Briselē paziņojis Čehijas ārlietu ministrs Jans Lipavskis.

Prāga jau ir paziņojusi, ka Ukraina saņems 100 000 munīcijas jūlijā un augustā Čehijas munīcijas iniciatīvas ietvaros. Līdz gada beigām Ukrainā kopumā var tikt piegādāti 500 000 lielkalibra munīcijas.

Situācija Ukrainā bija pirmais temats, ko šodien neformālajā sanāksmē apsprieda Eiropas Savienības ārlietu ministri.

20:03. Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis viesojies Doņeckas apgabala Pokrovskas frontē, kur turpinās spraigākās cīņas ar krieviem. Savā ierakstā socālajos tīklos Sirskis ziņo, ka viņš risina piegādes problēmas.

“Vairākas dienas pēc kārtas strādāju ar brigādēm, kas aizstāv Pokrovskas fronti, kur situācija šobrīd ir vissarežģītākā. Personāls strādā 24/7. Mums pastāvīgi ir jāatrod netradicionāli risinājumi, lai stiprinātu aizsardzību un nogalinātu ienaidnieku, kurš veic ofensīvu," raksta Sirskis.

19:08. Laikraksts "The Wall Street Journal", atsaucoties saviem uz avotiem, ziņo, ka pirmdien, 26.augustā, aviokatastrofā Ukrainā tika iznīcināts F-16.

Reaktīvo lidmašīnu nenotrieca ienaidnieka uguns, lai gan incidents notika pirmdien, masveida Krievijas raķešu trieciena laikā visā valstī, liecina ziņojums. Drīzāk avārija bija pilota kļūdas rezultāts.

18:00. Kijiva joprojām nav saņēmusi visas pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot", ko sabiedrotie tai solījuši piegādāt, pirms Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru sanāksmes sacīja Ukrainas ārlietu ministra Dmitro Kuleba. Starp paziņojumiem par "Patriot" piegādēm un reālajām piegādēm ir zināma neatbilstība, norādīja ministrs. Par sistēmu "Patriot" piegādēm Ukrainai paziņojušas Vācija, ASV, Rumānija un Nīderlande. Saskaņā ar publiski pieejamajiem datiem ir zināms vienīgi par Vācijas jūlija sākumā piegādāto sistēmu "Patriot".

17:33. Lietuvas Bruņotie spēki saņēmuši Vācijas uzņēmuma "Heckler & Koch" ražotās mašīnpistoles, ceturtdien paziņoja Aizsardzības ministrija. Piegādāto mašīnpistoļu vērtība ir 1,3 miljoni eiro. Mašīnpistoles "MP7 A2" tika izvēlētas to taktisko priekšrocību dēļ, tostarp to svara, šaušanas ātruma un bruņu cauršaušanas spēju dēļ, norādīja ministrija. Šos ieročus izmanto arī bruņotie spēki 24 NATO valstīs.

16:55. Krievija nav gatava miera sarunām ar Ukrainu, jo turpina pieprasīt, lai Ukraina atsakās no lielas teritorijas daļas, ceturtdien intervijā sacīja Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis. Šādi Sikorskis reaģēja uz Ukrainas prezidenta Volodimra Zelenska paziņojumu, ka vēl pirms novembrī gaidāmajām ASV vēlēšanām izklāstīs jaunu miera plānu. Runājot par kara izbeigšanu, Krievijas diktators Vladimirs Putins un citi Krievijas politiķi pieprasa no Ukrainas lielas teritoriālas koncesijas un Maskavai draudzīgu valdību Kijivā.

16:00. Krievijā aizturēts bijušais aizsardzības ministra vietnieks ģenerālis Pāvels Popovs, ceturtdien vēsta vietējās varasiestādes un mediji. Popovs bija ministra vietnieks no 2013.gada novembra līdz 2024.gada jūnijam. Kopš aprīļa Krievijā aizturētas vairākas Aizsardzības ministrijas augstas amatpersonas, kas tiek apsūdzētas korupcijā.

14:38. Ukrainai paredzēto dronu koalīcija uzņem arvien lielākus apgriezienus, un sabiedrotie turpinās mobilizēt starptautiskos partnerus, lai Ukrainai piegādātu arvien vairāk dronu, vizītē Lielbritānijā atzinis aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

13:41. Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis ceturtdien kritizēja Rietumus, kas veido naratīvu par atbalstu Ukrainai, taču palīdzību sniedz nepietiekami.

"Mēs veidojam naratīvu, stāstu, sakot saviem pilsoņiem, ka cīnāmies par labo, bet, kad runa ir par palīdzības sniegšanu, stāsts dažkārt ir pavisam citāds," Landsberģis sacīja žurnālistiem pirms Eiropas Savienības (ES) valstu ārlietu ministru sanāksmes Briselē.

"Mums ir vēlreiz jāuzdod sev jautājums, vai mēs paši neesam daļa no šīs problēmas. Vašingtonas apsolītās pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot" joprojām nav piegādātas. Kopš jūnija nav piegādāts neviens jauns munīcijas komplekts,," teica Lietuvas ārlietu ministrs.

12:45. Vairāk nekā 90 Indijas pilsoņi viltus ceļā nosūtīti karot pret Ukrainu Krievijas armijas rindās, vēsta telekanāls "Doždj", atsaucoties uz Indijas parlamenta deputātu Vikramdžitu Singhu Sahneibu.

Astoņi indieši gājuši bojā, bet viņu līķus pagaidām nav izdevies nogādāt dzimtenē. Vairums Indijas pilsoņu, kas nonākuši frontē, uz Krieviju aicināti, solot darbu, bet jau Krievijā viņiem, nenodrošinot tulkus, liek parakstīt līgumus ar Krievijas Aizsardzības ministriju. To, kas viņiem patiesībā tiek piedāvāts, indieši atskārš tikai tad, kad jau ir frontē.

11:44. Baltkrievijā pirmo reizi pielietota aviācija, lai notriektu krievu lidrobotu "Shahed", kas bija ielidojis tās gaisa telpā, vēsta baltkrievu monitoringa projekts "Belaruski Hajun".

Krievijai veicot triecienu Ukrainai, naktī uz ceturtdienu Baltkrievijas gaisa telpā Gomeļas apgabala Jeļskas rajonā ielidojis krievu lidrobots "Shahjed", noskaidrojuši centra analītiķi.

10:42. Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmas naktī uz 29. augustu notriekušas 60 bezpilota lidaparātus un divas vadāmas gaisa raķetes, raksta pravda.com.ua

09:47. Krievijas armija 28. augustā uzbruka 15 ciemiem Hersonas apgabalā. Uzbrukumos tika ievainoti pieci cilvēki, raksta pravda.com.ua.

08:27. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 612 390 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1200 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8571 tanku, 16 699 bruņutransportieri, 17 549 lielgabalus un mīnmetējus, 1174 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 939 zenītartilērijas iekārtas, 368 lidmašīnas, 328 helikopterus, 14 369 bezpilota lidaparātus, 2556 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 23 706 automobiļus un autocisternas, kā arī 2965 specializētās tehnikas vienības.

07:08. Krievijas Belgorodas apgabala operatīvais štābs ir pieņēmis lēmumu evakuēt vairāku ciemu iedzīvotājus. Belgorodas apgabala gubernators Vjačeslavs Gladkovs ziņojis, ka pierobežas rajonos "daudzi cilvēki ir ievainoti un daži gājuši bojā", raksta pravda.com.ua.

00:10. Ukrainas un NATO padomes sanāksmes dalībnieki 28. augustā nosodīja Krievijas pēdējos uzbrukumus Ukrainas infrastruktūrai un atkārtoti apliecināja apņemšanos turpināt stiprināt Ukrainas aizsardzības spējas

Svarīgākais