Mārupītes piesārņojums izzudis dabiskā ceļā; dīķī ielaidīs zivis un labiekārtos parku

Pēc pērn jūlijā notikušās ekoloģiskās katastrofas piesārņojums Māras dīķī dabiskā ceļā ir izzudis un ūdens kvalitāte atkal ir laba. Jau tuvākajās dienās Rīgas domes Vides pārvalde dīķī plāno ielaist zivis, līdz ar to ūdenī atgriezīsies dzīvība. Tāpat pašvaldības budžeta grozījumos tiks lūgti papildus 165 000 latu dīķa krasta nostiprināšanai un parka labiekārtošanai.

Vides pārvaldes priekšnieks Askolds Kļaviņš šodien Mājokļu un vides komitejas sēdē norādīja, ka ķīmiskā piesārņojuma pēdas pēc 3.jūlija jau sen pagaisušas, tāpēc ar Tomes zivju audzētavu jau noslēgts līgums par zivju iegādi, un atlicis vien vienoties par piemērotu datumu, kad tās svinīgi tiks ielaistas dīķī.

Zivis iegādātas par nodevu, kas iekasēta no zvejniekiem par zvejas rīku izmantošanu, un kopējās izmaksas neesot bijušas lielas. Kļaviņš aģentūrai LETA skaidroja, ka vides speciālisti katru gadu Māras dīķī ielaiž jaunas zivis.

Lai īstenotu Māras dīķa apstādījumu rekonstrukcijas darbu otro kārtu, Vides pārvalde šā gada pašvaldības budžeta grozījumos 17.aprīlī lūgs piešķirt 165 000 latu finansējumu. Tā realizācija tika uzsākta 2009.gadā, noslēdzot būvdarbu līgumu ar SIA "BGS", taču finansējuma trūkuma dēļ netika pabeigta.

Projekta gaitā tika nodrošināta būvlaukuma sagatavošana un zemes darbi, Māras dīķa krastu nostiprinājumu izbūve 400 metru garumā, par darbu izpildi samaksājot 162 434 latus. Vēl plānots veikt apstādījumu, ceļu un laukumu, kā arī teritorijas labiekārtošanas darbus. Kļaviņš uzsvēra, ka būtiski būtu pabeigt arī Māras dīķa krastu nostiprināšanas darbus zonā gar Ojāra Vācieša ielu 210 metru garumā.

Projekta otrajā kārtā paredzēta lapu koku un krūmu stādīšana, esošo koku sakopšana, zāliena ierīkošana, soliņu, atkritumu urnu un velosipēdu novietņu uzstādīšana, kā arī bruģakmens seguma zem soliņiem un grants seguma celiņa izbūve.

Gala lēmums par finansējuma piešķiršanu 17.aprīlī tiks pieņemts Rīgas domes sēdē.

Kā ziņots, pērn naktī uz 3.jūliju Pārdaugavā notika ugunsgrēks noliktavu un biroja telpu kompleksā "Baltais vējš", kura laikā vidē lielos daudzumos nonāca sadzīves ķīmijas - mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu - koncentrāti, izraisot ekoloģisku katastrofu Mārupītē un iznīcinot visu dzīvo radību arī Māras dīķī. Šis bija viens no nopietnākajiem piesārņojuma gadījumiem Rīgā pēdējo gadu laikā.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais