Pārtrauc bezmaksas ūdens analīžu pieņemšanu no Mārupes iedzīvotājiem

Sākot no 11. jūlija, SIA "Rīgas ūdens" veikusi aptuveni 90 bezmaksas ūdens paraugu analīzes, no Mārupītes apkārtnes lokālajām ūdensapgādes sistēmām.

Tikai divos gadījumos konstatēts dezinfekcijas vai mazgāšanas līdzekļus raksturojošo lielumu ievērojams paaugstinājums, portālu nra.lv informēja SIA "Rīgas ūdens" preses sekretārs Artūrs Mucenieks.

Tomēr arī šajos gadījumos nevarot apgalvot, ka piesārņojums akās, spicēs vai urbumos būtu nonācis ķīmiskās avārijas rezultātā. Apkopojot veikto analīžu rezultātus, var secināt, ka ķīmiskais piesārņojums, kurš pēc ugunsgrēka ķīmiskajā noliktavā nonāca Mārupītē, nav būtiski piesārņojis lokālās ūdensapgādes sistēmas. Tomēr atsevišķos gadījumos, kad ūdens kvalitāte seklākās akās un spicēs ir slikta, secināms, ka šis piesārņojums nav saistāms ar ķīmisko avāriju, bet gan tas veidojies ilgstošākā laika periodā no gruntsūdeņu piesārņojuma pilsētvidē.

Galvenais bīstamības avots ir bakterioloģiskais piesārņojums, kas atsevišķas ūdens ņemšanas vietās konstatēts samērā lielā koncentrācijā, kas netieši liecina par iespējamo veselībai bīstamu baktēriju klātbūtni dzeramajā ūdenī.

Veiktās analīzes vēlreiz apliecina, ka visdrošākais veids dzeramā ūdens izmantošanai ir pieslēgšanās centralizētai ūdensapgādes sistēmai. Tuvākajās dienās SIA "Rīgas ūdens" slēgs arī brīvkrānus, kas pēc ķīmiskās avārijas tika uzstādīti Codes un Pampāļu ielu krustojumā, kā arī Kantora ielā.

Lai Rīdziniekus nodrošinātu ar iespēju pieslēgties centralizētam ūdensvada un kanalizācijas tīklam, pēdējos gados SIA "Rīgas ūdens" izbūvējusi centralizētus ūdensvada un kanalizācijas tīklus Mežaparkā, daļā Mārupes, Vecāķos, Šampēterī un Dārzciemā. Tuvākajos gados paredzēts ar centralizētiem pakalpojumiem nodrošināt arī Katlakalna, Bolderājas un otras Mārupes daļas iedzīvotājus.

Lai nodrošinātu savu mājsaimniecību ar kvalitatīvu dzeramo ūdeni, SIA "Rīgas ūdens" aicina augstākminēto rajonu iedzīvotājus pieslēgties centralizētam ūdensapgādes un kanalizācijas tīklam.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais