Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Stella maris": Aprūpes centrā palīdz un atveseļo

LABĀKĀ. Aprūpes centra Stella maris aprūpētāju Allu Berķi sveic Rīgas mērs Nils Ušakovs. A. Berķe kopā ar savu kolēģi ieguva atzinību Igaunijā starptautiskajās aprūpes personāla sacensībās un mājās pārveda ceļojošo kausu un diplomu par gada balvu © F64

Uzlabot sadzīves apstākļus cilvēkiem, kuri uzturas ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas centrā Stella maris Rīgā, – tā rīkojas šā centra vadība, pakāpeniski nomainot gan gultas, gan labiekārtojot un padarot drošāku apkārtni, gan remontējot telpas, lai turpmākajos gados varētu paplašināt sociālās rehabilitācijas centru.

Pašlaik tajā dzīvo 116 cilvēku, no viņiem 50 noteikta diagnoze demence. Demences slimnieku ir daudz, rinda uz vietu pansionātā ir gara. Ne tikai tāpēc, ka ar demenci sasirgst vairāk, bet arī tāpēc, ka aprūpes centrs atrodas klusā vietā pie ūdeņiem - uz Daugavgrīvas salas. Taču aprūpes centra Stella maris direktore Solvita Rudoviča saka - ir daudz gadījumu, kad aprūpes centrā cilvēks iestājas vecuma dēļ un tikai pēc tam konstatē, ka viņam ir demences pazīmes. Tādēļ gandrīz pusei no aprūpes centra klientiem ir vajadzīga īpaša aprūpe.

ATPŪTAI. Baskāju taka ir krietni izstaigāta - cilvēkiem tā patīk / F64

Izremontējot telpas, varētu uzņemt vēl papildus 15-16 demences slimnieku. Rīgas pašvaldība nākamo gadu laikā iecerējusi ievērojami paplašināt centru Stella maris, arī uzbūvējot jaunu korpusu un turpinot nodrošināt vides pieejamību. Tāpēc tiks iegādāti jauni pacēlāji, četros gados ir iegādātas 50 funkcionālās gultas. Pagalmā jau ir iekārtota baskāju taka, lai attīstītu taktilas sajūtas, lapene, pastaigu laukums cilvēkiem, kuriem vajadzīga pastāvīga pieskatīšana. S. Rudoviča saka - piederīgie savējos nav aizmirsuši, bieži apciemo, un tad darbinieki lūdz, lai kopā iziet ārā, aiziet pastaigāties, jo vecajiem ļaudīm patīk pārmaiņas. Un daudzi no viņiem ir jāpieskata, jo mēdz doties savās gaitās, tāpēc ka dzīvo savā pasaulē - demence ir slimība, kuras ietekmē tiek bojātas noteiktas smadzeņu daļas un tiek traucēta atmiņa, kustību funkcijas, cilvēks nespēj orientēties viņam zināmā vidē.

Arī aprūpētāja Alla Berķe, kura šajā centrā strādā deviņus gadus, atzīst, ka gados vecie cilvēki netiek pamesti. Tomēr aprūpētājām darba diena nav nekāda medusmaize. Aprūpētājas darbā ir jāprot sarunāties un saprasties ar cilvēku, kurš slimības dēļ pat parunāt nespēj, jāstrādā ātri, ergonomiski, uzreiz sakopjot telpu. Jāprot darboties komandā, jo te viens nav karotājs. A. Berķe gan noteic, ka vienu dienu ir grūtāk, citu - vieglāk. Tuvinieki aprūpes centra darbiniekiem esot ļoti pateicīgi, jo paši neko tādu, visticamāk, nespētu izdarīt. Daudzi aprūpes centra iemītnieki ir mazkustīgi, un viņiem nepieciešama palīdzība pašaprūpē, ko mājās ne vienmēr var nodrošināt. Dienā, kad Neatkarīgā ir aprūpes centrā, A. Berķe mudina kādu ratiņkrēslā sēdošu sievieti, lai viņa parāda, ko iemācījusies. Kad atvesta uz aprūpes centru, nav varējusi pastaigāt. Tagad pieceļas kājās un pasper vienu soli. Nekas, rīt būs vēl viens, uzmundrina aprūpētāja.

A. Berķe un Lolita Medvedeva piedalījās starptautiskās aprūpes personāla sacensībās, kas notika Igaunijā, un ieguva ceļojošo kausu un gada balvu sociālajā nozarē. Abas izpelnījās balvas par labāko komandas darbu un labāko institūciju. A. Berķei ir medicīnas māsas audzinātājas izglītība, bet papildus viņa apmeklē kursus.

***

PAR APRŪPES CENTRU

• Stella maris darbojas kopš 1994. gada un patlaban nodrošina sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu 116 klientiem, kuri izvietoti divos aprūpes namos. Iemītnieki ir pensijas vecuma cilvēki, pilngadīgas personas ar invaliditāti.

• Ir izveidota specializēta nodaļa personām ar demenci. Tur uzturas 50 slimnieku.

• Aprūpes centrā strādā 55 darbinieki.

• Stella maris tiek organizētas dažādas aktivitātes - svinētas dzimšanas dienas un nacionālie svētki. Ir iespēja nodarboties ar rokdarbiem, floristiku, galda spēlēm, dārzkopību, vingrošanu, atmiņas treniņiem, apmeklēt deju un kustību un mūzikas terapiju nodarbības, nūjošanu.