Ēka Brīvības ielā 169. Māja tramvajam netraucēs

NESKARS. Rīgas domes Būvju sakārtošanas pārvalde šīs ēkas Brīvības ielā 169 īpašniekiem ir norādījusi, kādi darbi jāveic, lai ēka būtu droša un neapdraudētu gājējus. Īpašnieki pašvaldībai atbildējuši, ka avārijas situācija novērsta © Foto no Rīgas domes Īpašuma Departamenta arhīva

Rīgas domes Vidi degradējošo būvju sarakstā ar atzīmi Izvērtējams iekļauta ēka Brīvības ielā 169. Tā atrodas Brīvības un Pērnavas ielu stūrī, cieši līdzās plānotajai Skanstes tramvaja līnijai. Mājas īpašnieki pašlaik izsaka pieļāvumu, ka tramvaja projekta dēļ ēka varētu traucēt vai to lētāk atsavinātu, savukārt Rīgas domē norāda, ka tramvaja līnijas dēļ ēku nav plānots nojaukt.

Rīgas domes Īpašuma iegādes un perspektīvās attīstības pārvalde ir izsūtījusi paziņojumus 46 nekustamā īpašuma īpašniekiem (kopējais īpašumu skaits ir mazāks) ar lūgumu piekrist īpašumu maiņai vai pārdošanai.

Neatkarīgā šogad oktobrī rakstīja: «Lai nenāktos uztraukties par to, ka nav iespējams iekļauties paredzētajā termiņā, sarunas par īpašumu atsavināšanu sāktas, pirms vēl gūta informācija, vai Skanstes tramvaja projekts saņems Eiropas fondu finansējumu.» Nekustamā īpašuma īpašnieki ir saņēmuši paziņojumu, kas attiecas uz zemesgabalu, bet ne ēku Brīvības un Senču ielas stūrī. Taču vispirms ir jāsaņem pozitīva atbilde par Eiropas fondu līdzekļu piešķiršanu, jāizstrādā tehniskais projekts, un tikai tad būs precīzi zināms, kurā vietā būvēs Skanstes tramvaja līniju.

Pašvaldības Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs informē, ka «jaunās tramvaja līnijas trasējums jeb tramvaja projektā iezīmētās sarkanās līnijas neskar šo ēku. Projektā ir plānots tramvaja līniju izvietot jau izbūvētajā Senču ielas profilā, respektējot vēlmi maksimāli saglabāt esošās vēsturiskās vērtības. Šobrīd departaments neveic tālākas darbības tramvajam nepieciešamo nekustamo īpašumu atsavināšanai, jo projekts ir izstrādes stadijā».

Ēkas Brīvības ielā 169 iekļaušana tā dēvētajā graustu sarakstā nenozīmē, ka ēka kļuvusi bīstama. Šajā gadījumā atzīme par objekta statusu - Izvērtējams - liecina, ka īpašniekiem ir jānovērš konstatētie pārkāpumi, piemēram, jādemontē arhitektoniskās detaļas, kas ir atdalījušās no fasādes un varētu nokrist, jānokrāso fasāde un jālikvidē uz arhitektoniskajām detaļām augošie koki.

Pērnruden vienā no interneta portāliem tika publicēta informācija un fotogrāfijas, kurās kāds aculiecinieks bija fiksējis no ēkas fasādes nokritušu detaļu. Īpašuma departamenta darbinieki apsekoja ēku un sagatavoja vēstuli, kurā īpašniekiem lūdza skaidrot, kā īpašumu plānots sakārtot. 2015. gada 30. novembrī īpašnieki atsūtīja savu atbildes vēstuli, ka avārijas novēršanas darbi ir paveikti, savukārt ēkas fasāde tiks atjaunota šovasar. Ēkas īpašnieku pārstāvis Alvils Ritenbergs Neatkarīgajai saka - 1899. gadā būvētā nama fasāde tiek regulāri remontēta, bet, tā kā ēkai piestiprinātas trolejbusu kontakttīklu atsaites, māja nemitīgi tiek tricināta. Pēc siltumtrases pārbūves Brīvības un Pērnavas ielu stūrī uz brauktuves izveidojies paaugstinājums, kuram uzbraucot smagās mašīnas rada spēcīgu vibrāciju ēkai. Viņš noteic, ka šo iemeslu dēļ fasāde ir sliktā stāvoklī, kaut arī to remontē.



Latvijā

Eleving Group ir uzsācis sākotnējo publisko akciju piedāvājumu (IPO), kurā privātie un institucionālie investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties uz uzņēmuma akcijām. Parakstīšanās periods ilgs līdz 8. oktobrim.