Top Gaismas pils fragments par 25 tūkstošiem latu

2009. gada pirmajā pusē uzbūvētās jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas fragmenta modeli būvnieki vēl nav pabeiguši, taču secinājuši, ka Gaismas pils iekšienē būs jāveic metāla detaļu izmēru korekcijas.

"Ēkas fragments ir paredzēts konstruktīvo risinājumu un materiālu testēšanai bibliotēkas būvniecības laikā, lai gūtu pārliecību par risinājumu pareizību. Piemēram, uz tās fasādes ir izvietoti vairāki stikla veidi. Autors kopā ar būvniekiem izvēlējās variantu, kurš tiks pasūtīts ēkas fasādēm. Tieši tāpat tiks testēti visi materiāli, arī ēkas interjera materiāli," Neatkarīgajai skaidro Kultūras ministrijas preses sekretāre Dace Vizule.

Viņa norāda, ka topošās Gaismas pils ēkas fragmentā tāpat tiek pārbaudīti konstruktīvie risinājumi. "Ēkas fragmenta modeļa izbūves izmaksas ir 25 tūkstoši latu, un tās ir iekļautas bibliotēkas ēkas būvniecības kopējās izmaksās, kas ir 114,6 miljoni latu.

Ēkas fragmenta modelis tiek izbūvēts LNB būvlaukumā. Tas nepieciešams ēkas tehnisko risinājumu un estētiskās kvalitātes novērtēšanai. Šādu modeļu veidošana, būvējot sabiedriski nozīmīgas, arhitektoniski vērtīgas un tehniski sarežģītas ēkas, ir vispārpieņemta pasaules prakse, jo ļauj rast tehniski un ekonomiski efektīvākos risinājumus, nodrošinot līdzekļu ietaupījumu," precizē KM pārstāve.

Gaismas pils ēkas fragmenta modelis tiek būvēts, lai detalizēti pārbaudītu ēkas sarežģītāko un raksturīgāko konstruktīvo un inženiertehnisko mezglu tehniskos risinājumus, dabiskā lielumā novērtētu ārējai un iekšējai apdarei izvēlētos materiālus, tai skaitā fasādes stikla blokus, griestu un grīdas apdares materiālus u.c. Modelis ir vienlīdz nozīmīgs gan autoruzraugiem, kuri būvniecības procesā seko līdzi, lai izvēlētie apdares un citi materiāli būtu atbilstoši būvprojektā noteiktajām tehniskajām specifikācijām un saskanētu ar arhitekta vīziju par ēkas izskatu, gan arī būvniekiem, kuri dabiskos apstākļos pārbauda lietojamās tehnoloģijas, piemēram, fasādes un jumta salaiduma stiprinājumus.

Ēkas fragmenta modelis ļaujot pārliecināties, kā dažādu ražotāju piegādātie materiāli ir savstarpēji savietojami un vai pēc to uzstādīšanas vislabākajā kvalitātē ir iespējams nodrošināt gan ēkas hermētiskumu, gan iekšējo inženiersistēmu, tai skaitā ventilācijas un aukstumapgādes sistēmu, darbību, neriskējot ar miljonos latu mērāmiem zaudējumiem gadījumā, ja kādas tehniskas nepilnības atklātos jau pēc materiālu un iekārtu piegādes un uzstādīšanas, norāda D. Vizule.

Latvijā līdzīga prakse ar ēkas sienas fragmenta izbūvi lietota arī iepriekš, piemēram, būvējot Latvijas Bankas ēku. Pagaidām nav zināms, kas notiks ar šo ēkas paraugu pēc Gaismas pils uzbūvēšanas. "Tā noteikti tur atradīsies, kamēr tiks būvēta LNB ēka un būvniecības procesā testēti materiāli. Par ēkas fragmenta modeļa saglabāšanu un izmantošanu pēc LNB ēkas pabeigšanas šobrīd nav konkrēta lēmuma, tas tiks pieņemts, liekot vērā LNB kopējās infrastruktūras izveides kontekstu," apgalvo KM pārstāve.

Svarīgākais