Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Sociālajā uzņēmumā katram darbs pa spēkam

SIMTPROCENTĪGS roku darbs – tā par dienas centra darbnīcās tapušajām skaistajām lietām saka biedrības Cerību spārni vadītāja Eva Viļķina. Tās var iegādāties īpašā veikaliņā vai amatnieku tirdziņos. Īpašs prieks rokdarbniekiem ir par lielākiem pasūtījumiem – tas nozīmē kādam vajadzīgas īpaši mūsu gatavotas lietas © Rūta Kalmuka, F64 Photo Agency

Biedrība Cerību spārni Siguldā darbojas jau 15 gadus. Pašlaik tā sniedz atbalstu 56 ģimenēm, kurās ir bērni ar invaliditāti. Biedrība nav tikai dienas centrs, tās ir darbnīcas, kurās ik dienu strādā ap trīsdesmit cilvēku ar dažādiem traucējumiem. Sociālais uzņēmums Visi var! dod iespēju cilvēkiem ar invaliditāti ne tikai justies noderīgiem un apgūt jaunas iemaņas un prasmes, bet arī nopelnīt, jo tā darbnīcās tapušās lietas biedrība pārdod īpašā veikaliņā.

Mācās skolā

Siguldā, ēkā, kur savulaik atradās banka, nu jau labu laiku mājo dienas centrs bērniem un jauniešiem ar invaliditāti. Te viņus ne tikai gādīgi pieskata, bet iesaista radošās nodarbēs, nodrošina visdažādāko atbalstu. Kopā vienā namā sadzīvo dažādu vecumu cilvēki - bērni, skolēni un jaunieši. Pēc biedrības iniciatīvas 2006. gadā Mores pamatskolā, kuru grasījās slēgt mazā skolēnu skaita un pārāk lielo izmaksu dēļ, tika atvērtas speciālās izglītības programmas, kurās tagad mācās arī Cerību spārnu jaunā paaudze - arī ar smagiem attīstības traucējumiem. Ik rītu ar pašvaldības autobusiņu bērnus aizved uz skolu, bet pēcpusdienā atved. Lai gan Cerību spārnu bērni mācās atsevišķi no skolēniem, kuri apgūst vispārizglītojošo programmu, skolā viņi visi ir kopā, un tā ir iespēja socializēties un nejusties nodalītiem no sabiedrības, sarunā ar Atbalsta plecu uzsver biedrības vadītāja Eva Viļķina. Turklāt liels pluss biedrības iesaistē bērnu pieskatīšanā ir tas, ka bērnus no skolas pie autobusa sagaida biedrības darbinieki un skolēni var sagaidīt vecākus dienas centrā, kur ir gan pieskatīti, gan nodarbināti. Tas dod iespēju daudziem mammām un tētiem strādāt, neizkrītot no darba tirgus aprites: 97 procenti vecāku strādā, un tas ir ļoti augsts rādītājs. «Vecāki ir par to ļoti pateicīgi, arī pašvaldībai ir labāk, ja cilvēki darbspējīgā vecumā strādā, nevis ir atkarīgi no pabalstiem,» uzskata E. Viļķina.

Visi var strādāt darbnīcās

Par to, ka vajadzētu dot lielāku iespēju strādāt arī cilvēkiem ar invaliditāti, E. Viļķina prātojusi jau sen. Šogad iecere īstenota - nodibināts sociālais uzņēmums, kam dots dzīvi apliecinošs nosaukums: Visi var! To bija iespējams izveidot arī tāpēc, jo biedrība piedalījās konkursā par nevalstisko organizāciju projektu īstenošana labklājības jomā 2018. gadā, kurā ieguva valsts finansējumu projekta Sociālo pakalpojumu attīstība cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem Siguldas novadā realizācijai. Līdzekļi tika izlietoti gan materiāli tehniskās bāzes uzlabošanai, gan darbinieku apmācībai, gan šūšanas, mašīnadīšanas un sveču liešanas prasmju apgūšanai, stāsta biedrības vadītāja.

Gan sadarbības partneru piegādātās preces, gan pašu dienas centra dalībnieku, gan viņu vecāku darinājumus var iegādāties veikaliņā, kuru rotā ironiski uzmundrinošs plakāts Vienīgā invaliditāte dzīvē ir slikta attieksme! To pagatavojusi brīvprātīgā no Portugāles, kas biedrībā rīkojusi dažādus pasākumus. Šajos gados bijuši vairāki šādi sociāli aktīvi jaunieši, kuri vēlējušies palīdzēt Cerību spārniem. Arī puisis no Peru, kurš savulaik iekārtojis veikaliņa interjeru, biedrības ļaudīm palicis labā atmiņā. Vairākas centra audzēkņu mammas ir radušas iespēju strādāt veikaliņā, kurā preču klāsts ir tiešām acis piesaistošs: daudzkrāsainas sveces, paklāji, rotaslietas, apgleznoti puķupodi, ziepes un daudz kas cits. Daudzus no darinājumiem var ieraudzīt un iegādāties amatnieku tirdziņos un gadatirgos. Daļa ražojumu tādā veidā ir nonākuši arī aiz Latvijas robežām - vairāki paklāji tagad rotā kādu no Beļģijas viesnīcām, ko izveidojuši latvieši. Top arī iepirkumu maisiņi labdarības veikalam Tuvu, vēl lielāks izaicinājums ir Jysk pasūtījums - korporatīvās dāvanas: kakla spilventiņi, kas atgādina šā uzņēmuma reklāmas simbolu - zosi. Eva teic: nav šaubu - visu paveiksim laikā. Sociālais uzņēmums veic arī otrreizējo pārstrādi, tā apritē tiek laistas arī olu kastītes, kas tiek lauztas gabaliņos - no tiem tiek veidoti ziediņi, piesūcināti ar parafīnu un izmantoti kā iekuri kamīniem, grilam un krāsnīm. Starp citu, arī aušanas darbnīcai vajadzīgie materiāli top no ziedotajiem apģērba gabaliem, kas tiek sagriezti strēmelēs. Tā ka darba pietiek visiem - arī tiem, kam ir smagi funkcionāli traucējumi - šie cilvēki strādā pie audumu griešanas vai parafīna laušanas gabaliņos.

Sociālajiem atlaižu nav

Pašlaik sociālajā uzņēmumā strādā ap 30 cilvēku ar invaliditāti. Lai arī viss notiek, diemžēl uzņēmumam nekādu atlaižu nav - arī nodokļu ziņā. Lai gan būtu labi, ja varētu noteikt kaut vai samazinātu PVN, saka Eva Viļķina. Skandināvijas valstīs ražotnes, kurās strādā cilvēki ar invaliditāti, saņem lielāku valsts atbalstu. Tāpat arī atlaides paredzētas jaundibinātiem uzņēmumiem, lai tie var atsperties. «Te ir tā, ka, nomaksājot visas saistības pret valsti, attīstībai paliek pavisam maz, jo jāuztur darbnīcas, jāgādā materiāli,» spriež Eva. Biedrība plānojusi arī paplašināties un atvērt kokapstrādes darbnīcu.

Atbalsta plecs

Sabiedrības integrācijas fondsPasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.