No sagrautas sistēmas līdz stabilai konkurētspējai – Liepājas enerģija

Līdz ar jaunā dūmeņa uzstādīšanu Tukuma ielas koģenerācijas stacijā ir arī pilnībā noslēgusies tās rekonstrukcija © Ojārs Lūsis

Ir pagājuši desmit gadi, kopš dibināts siltumapgādes uzņēmums Liepājas enerģija. Šo gadu laikā tas kļuvis par modernu un ekonomiski efektīvu uzņēmumu, liekot aizmirst par iepriekšējo Liepājas centralizētās siltumapgādes sistēmas apsaimniekotāja atstāto, ar mīnusa zīmi raksturojamo mantojumu.

Pakāpeniska pāreja uz vietējiem resursiem

Sākot darbību, kā vienu no galvenajiem uzdevumiem Liepājas enerģijas vadība izvirzīja siltuma ražošanas iekārtu nomaiņu pret mūsdienīgām un efektīvām iekārtām, kas dotu iespēju samazināt resursu nepieciešamību un samazinātu siltuma tarifu patērētājiem. Sekojot tendencēm, kā viens no risinājumiem tika izvēlēts atjaunojamo resursu jeb šķeldas izmantošana siltuma ražošanas procesā. Uzņēmuma valdes loceklis Anatolijs Suškovs uzsver: «Katlumāju rekonstrukcijas rezultātā 65% no kopējā apjoma saražojam, kā kurināmo izmantojot šķeldu. Esam pārliecinājušies, ka šķelda ir ekonomiski pamatots un drošs kurināmais, kura pieejamība un cena ir prognozējama ilgtermiņā. Šķeldas cenas neviens mākslīgi neregulē – to nosaka tirgus situācija, un svārstības nevar būt būtiskas. Savukārt gāzes tirgus nav prognozējams.»

Veikto investīciju efektivitāti vislabāk raksturo siltuma tarifs – no savulaik visaugstākā siltuma tarifa valstī tagad Liepājā centralizētās apgādes sistēma piedāvā siltumu par cenu, kas ir zemāka par vidējo statistisko Latvijā. Patlaban sabiedrisko pakalpojumu regulators izskata kārtējo tarifa projektu, kura mērķis ir paaugstināt neatkarību no gāzes cenu svārstībām. Precīzo jaunā tarifa ieguvumu gala patērētājam pagaidām grūti prognozēt, taču uzņēmuma vadība lēš – tas noteikti būs labvēlīgs un vēl vairāk paaugstinās konkurētspēju attiecībā pret citiem siltumapgādes veidiem.

ES fondi – būtisks ieguvums

Liepājas enerģija aktīvi iesaistās ES struktūrfondu finansējuma apgūšanā – kopumā desmit gadu laikā ar ES fondu atbalstu ir realizēti pieci projekti, to kopējam atbalstam pārsniedzot 13 milj. eiro. Kā visnozīmīgākie ir jāpiemin biokoģenerācijas stacijas būvniecība, 30 MW biomasas katlumājas celtniecība un siltuma pārvades maģistrāles nomaiņa. Runājot par siltuma pārvades tīklu rekonstrukciju, Anatolijs Suškovs informē: «Mantojumā saņemtie tīkli bija ļoti sliktā stāvoklī – pirmkārt, tie nebija droši ekspluatācijā. Otrkārt, novecojušajos tīklos bija lieli siltuma zudumi, kas atstāja būtisku iespaidu uz pakalpojuma gala tarifu. Šobrīd ir nomainīti apmēram 60% siltumtīklu, un līdz 2020. gadam esam paredzējuši rekonstruēt arī atlikušos.»

Ļoti veiksmīga sadarbība ir ar Liepājas pašvaldību – sekojot domes iniciatīvai labiekārtot daudzdzīvokļu māju iekšpagalmus, Liepājas enerģija pirms šo projektu realizācijas veic savu pazemes komunikāciju nomaiņu. Šogad no 14 pilsētas domē apstiprinātajiem labiekārtošanas projektiem siltumtrašu rekonstrukcija veikta astoņos iekšpagalmos; atlikušajos sešos objektos uzņēmums jau iepriekš bija veicis siltumtrašu rekonstrukciju. Liepājas enerģija gadu no gada līdzdarbojas pagalmu labiekārtošanas projektā, jo tādējādi tiek izslēgta iespēja, ka sakārtotā teritorijā varētu notikt siltumapgādes sistēmas avārijas un atkal nāktos kaut ko rakt, sabojājot padarīto darbu.

Atgriežas bijušie un piesakās jauni klienti

Pirms desmit un vairāk gadiem, kad Liepājas centralizētā siltuma apgādes sistēma bija gauži sliktā stāvoklī, no tās atteicās daudzi patērētāji – viņi veidoja savas lokālās apkures sistēmas. Tagad situācija ir būtiski mainījusies – siltumapgādes uzņēmums strādā stabili, un siltuma piegāde ir droša un prognozējama, kā arī būtiski sarukušais tarifs ir konkurētspējīgs ar lokālajām katlumājām.

Pēdējo piecu gadu laikā uzņēmuma klientu loks ar katru jaunu apkures sezonas sākumu palielinās par vairāk nekā desmit jauno klientu pieslēgtajiem objektiem – gan privātajiem, gan valsts un komerciāla rakstura. 2015. gadā tie ir jau 30 jauni klienti, kas izvēlējušies gudras ilgtermiņa attiecības – centralizēto siltumapgādi.

Uzņēmuma vadītājs skaidro: «Atzīmēšu, ka uzņēmums, orientējoties uz ilgtermiņa sadarbību ar jaunajiem klientiem, pieslēguma izbūvi lielākoties veic par saviem līdzekļiem.»

Uzņēmuma vadība ar gandarījumu atskatās uz aizvadītajiem desmit gadiem. A.Suškovs uzsver: «Novērtējam pašvaldības drosmi atbalstīt jauna siltumapgādes uzņēmuma veidošanu, piedaloties tajā ar 39% kapitāldaļu, tāpat neatsveramu ieguldījumu devis uzņēmuma lielākais akcionārs – Latvenergo. Sākotnēji izjutām iedzīvotāju neticību būtiskām pozitīvām pārmaiņām, bet tagad dažkārt saņemam pat paldies. To esam panākuši ar rūpīgu un pārdomātu komandas darbu. Attīstības procesā ir bijis svarīgs katra darbinieka individuālais ieguldījums.».



Latvijā

Latvijas pilsonis, miljardieris Pjotrs Avens vērsies ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret nesen Latvijas pilsonību ieguvušo Dmitriju Savinu par apzināti nepatiesu izdomājumu tīšu izplatīšanu un neslavas celšanu, aģentūru LETA informēja Avena pārstāvji.