Ukrainas kara 916. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:03]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 28. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:03 Galvaspilsētā un Kijivas reģionā, kā arī ziemeļu-centrālajā reģionā 28.augusta vakarā tika izsludināta gaisa trauksme saistībā ar raķešu draudiem

20:59 Ukrainas aizsardzības spēki turpina kontrolēt noteiktas teritorijas Krievijas Federācijas teritorijā un papildināt apmaiņas fondu ar sagūstītajiem okupantiem.

"Mēs turpinām palielināt mūsu kontroles teritoriju atsevišķos rajonos pie Ukrainas robežas. Šodien, kā katru dienu, notiek mūsu maiņas fonda papildināšana. Paldies, karotāji! Tas palīdzēs daudzus mūsu cilvēkus nogādāt mājās no krievu gūsta. Mums arī tagad jāsaprot, ka visa spriedze, ko esam pārnesuši uz Krieviju, nozīmē, ka viņi nevar vērst vēl lielāku spiedienu uz mūsu Doņeckas apgabalu."

20:09 Trešdien, 28.augustā, Krievijas Ārlietu ministrija izdeva kārtējo “personīgo sankciju” kārtu pret ASV pilsoņiem, pamatojot to ar Vašingtonas politiku attiecībā uz karu Ukrainā. Krievijas Ārlietu ministrija to rakstīja Telegram, vēsta European Pravda. Saskaņā ar ziņojumu Krievija ir liegusi ieceļošanu 92 ASV pilsoņiem, tostarp tiesībaizsardzības iestāžu un izlūkdienestu amatpersonām, militāri rūpnieciskā kompleksa lielāko uzņēmumu un finanšu institūciju vadītājiem, kā arī "redakcionālajiem darbiniekiem un žurnālistiem no vadošajiem liberāļiem. ”

19:09 Krievijas armija ar kontrolētu aviācijas bumbu deva triecienu Harkovas apgabala Kupjanskas centrālajai daļai.

18:00. Krievijas armija ar kontrolētu aviācijas bumbu veica triecienu Harkovas apgabala Kupjanskas centrālajai daļai, raksta pravda.com.ua. Cietusi pilsētas administrācijas ēka un vismaz trīs cilvēki.

17:10. Ukraina drīzumā saņems sešas Rīgas pašvaldības ziedotas vieglās automašīnas un 60 datorus.

16:35. ASV prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps deva mājienus, ka Ukrainas operācija Kurskas apgabalā draud ar Trešā pasaules kara sākšanos, ziņo pravda.com.ua.

15:44. Kara studiju institūts ziņo, ka Krievijas karaspēks ir guvis ievērojamus taktiskos panākumus Pokrovskas virzienā, ņemot vērā ziņas, ka Ukrainas karaspēks ir atkāpies no noteiktiem apgabaliem dienvidaustrumos no Pokrovskas.

13:50. Lielbritānija atbalsta nostāju, ka Ukraina var izmantot raķetes "Storm Shadow" triecieniem Krievijas teritorijā, bet publiski uz to neaicinās, lai neizraisītu strīdu ar ASV, vēsta britu laikraksts "Daily Telegraph". Saskaņā ar laikraksta informāciju Lielbritānija nav vērsusies pie ASV ar oficiālu lūgumu ļaut Ukrainai izmantot raķetes triecieniem Krievijas teritorijā. Tajā pašā laikā ASV ir skaidri norādījušas, ka tās ir nobažījušās par šo soli.

12:50. Trešdien Krievijas Kirovas apgabalā trāpījis viens vai vairāki droni, pavēstīja vietējās amatpersonas un mediji, un tas kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā šajā Krievijas reģionā ir pirmais šāds trieciens.

Ap plkst.11 Kirovas apgabala Koteļņičā veikts drona trieciens naftas produktu tvertnei, platformā "Telegram" pavēstīja apgabala gubernators Aleksandrs Sokolovs. Cietušo nav, ugunsgrēks nav izraisījies.

12:22. Ukrainas zenītartilēristi virs Doneckas apgabala Kramatorskas virzienā notriekuši krievu pikējošo bumbvedēju Su-25, kas mēģinājis apšaudīt ukraiņu pozīcijas, ziņo Ukrainas armijas operatīvi stratēģiskais grupējums "Horticja".

"Kramatorskas virzienā mūsu karavīri notrieca Krievijas lidmašīnu Su-25, kas mēģināja apšaudīt Aizsardzības spēku vienību pozīcijas," paziņoja "Horticja" pārstāv

11:41. Polija varēs nodot Ukrainai savus daudzfunkcionālos iznīcinātājus MiG-29 tikai pēc tam, kad tā saņems jaunus kaujas lidaparātus, kas tos aizstās, paziņojis Polijas aizsardzības ministrs Vladislavs Kosiņaks-Kamišs.

Viņš atgādināja, ka Polijas varasiestādes ir veikušas visu iespējamo, lai sniegtu Ukrainai militāro palīdzību vairāku miljardu eiro apmērā. Vienlaikus viņš arī nosauca Polijas aizsardzības spēju saglabāšanu par galveno prioritāti. "Mūsu Ukrainas partneriem tas ir jāsaprot," sacīja Polijas Aizsardzības ministrijas vadītājs.

10:48. Krievijas Ģenerālprokuratūra izsludinājusi meklēšanā bijušo Saeimas deputātu Juri Jurašu, kurš kopš 2022.gada marta brīvprātīgā kārtā pievienojies Ukrainas aizstāvjiem.

10:12. ASV politika attiecībā uz ierobežojumiem amerikāņu ieroču izmantošanai ukraiņu uzbrukumiem Krievijas teritorijā nav mainījusies, paziņojis Pentagona preses pārstāvis ģenerālmajors Patriks Raiders. Preses brīfingā komentējot Krievijas un Ukrainas karu, Raiders uzsvēra, ka ASV tajā nav iesaistītas.

"Mēs nekarojam ar Krieviju. Mēs nemeklējam konfliktu ar Krieviju. Mēs vienkārši atbalstām demokrātisku valsti un dodam iespēju sevi aizstāvēt," sacīja Raiders, piebilstot, ka Pentagona politika attiecībā uz amerikāņu ieroču izmantošanu, lai veiktu triecienus dziļi Krievijas teritorijā, nav mainījusies. "Ukraiņi var izmantot ASV drošības palīdzību, lai aizsargātos pret pārrobežu uzbrukumiem, tas ir, lai atbildētu uz uguni. Bet attiecībā uz tāliem, dziļiem triecieniem Krievijā mūsu politika nav mainījusies," uzsvēra Pentagona pārstāvis.

09:43. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 611 190 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1090 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8568 tankus, 16 681 bruņutransportieri, 17 522 lielgabalus un mīnmetējus, 1174 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 938 zenītartilērijas iekārtas, 368 lidmašīnas, 328 helikopterus, 14 348 bezpilota lidaparātus, 2553 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 23 654 automobiļus un autocisternas, kā arī 2950 specializētās tehnikas vienības.

09:19. Šodien biedrība "Tavi draugi" rīko šīs vasaras noslēdzošo labdarības koncertu "Angāra saulrieti", kurā apmeklētāji aicināti ziedot mugursomas, kancelejas piederumus, kā arī bērnu apģērbu un apavus skolēniem no Ukrainas un Latvijas.

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, organizācija saņem daudz ziņu ar vajadzībām no Ukrainas, kur skolēni gatavojas sākt mācības par spīti kara apstākļiem, kā arī palīdzību lūdz skolas un trūcīgas ģimenes tepat, Latvijā, norāda "Tavi draugi" pārstāve Beāte Bēvalde.

08:32. Krievijas Rostovas apgabalā pēc Ukrainas dronu trieciena izcēlies liels ugunsgrēks vēl vienā naftas bāzē. Vietējie avoti vēsta, ka pirms tam šajā rajonā atskanējis spēcīgs sprādziens.

"Pēc spēcīga sprādziena, kas izskanēja Rostovas apgabalā, deg naftas bāze Kamenskas rajonā," ziņo "Telegram" kanāls "Tās ir Rostovas ziņas" un publicē video ar degošo naftas bāzi. Rostovas apgabala gubernators Vasilijs Golubevs paziņoja, ka virs reģiona ir notriekti četri Ukrainas droni.

08:05. Krievu okupanti guvuši ievērojamus taktiskos panākumus Pokrovskas virzienā, secinājusi ASV domnīca "Kara studiju institūts" (ISW).

ISW pie tādiem secinājumiem nonāca, ņemot vērā ziņas, ka Ukrainas karaspēks ir atkāpies no atsevišķiem rajoniem uz dienvidaustrumiem no Pokrovskas. 27.augusta dati apstiprina, ka Krievijas spēki ir pavirzījušies vairāk nekā divus kilometrus no savām pēdējām apstiprinātajām pozīcijām Novohrodivkas ziemeļrietumos, kas atrodas uz dienvidaustrumiem no Pokrovskas, un līdz ar to krievi tagad ieņem pozīcijas pilsētas centrālajā daļā.

07:07. Ukrainas tiesas jau ir atzinušas par vainīgiem 126 Krievijas kara noziedzniekus, paziņoja Ukrainas ģenerālprokurors Andrijs Kostins.

"Mēs nosūtām lietas Ukrainas tiesām, un Ukrainas tiesas jau ir atzinušas par vainīgiem 126 Krievijas kara noziedzniekus. Un mēs ne tikai tiesiski vajājam vienkāršos cilvēkus - mēs arī cenšamies noskaidrot vadības atbildību. Mēs jau esam dažādās tiesvedībās saukuši pie atbildības vairāk nekā 100 Krievijas Bruņoto spēku virsniekus, tai skaitā ģenerāļus," sacīja Kostins.

Saskaņā ar viņa teikto Ukrainas likuma sargi jau ir identificējuši 660 aizdomās turētos kara noziegumos, kas izdarīti pret ukraiņiem. Tas nozīmē ne tikai identificēt tos, kas var būt izdarījuši noziegumu, bet arī vākt pierādījumus, kuri norāda uz to, ka zināma persona izdarījusi noziegumu.

00:10. F-16 iznīcinātāji palīdzēja atvairīt masīvāko 26.augusta Krievijas triecienu Ukrainai, ziņo pravda.com.ua.