SC frakcija rosina ļaut parlamentā iesniegt ne tikai pilsoņu kolektīvos iesniegumus

Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) 11.Saeimas frakcija uzskata, ka "Vienotības" frakcijas sagatavotie grozījumi Saeimas Kārtības rullī, kuros kolektīvu iesniegumu parlamentā paredzēts ļaut iesniegt ne mazāk kā 5000 valsts pilsoņu, ierobežo Latvijas nepilsoņu un pastāvīgo iedzīvotāju tiesības.

Tāpēc SC frakcija rosina ļaut iesniegt kolektīvus iesniegumus valsts un pašvaldības institūcijās, tostarp arī parlamentā, ne mazāk kā 500 pilngadību sasniegušiem valsts iedzīvotājiem, ne tikai pilsoņiem, aģentūru BNS informēja frakcija.

Pašlaik Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības lietu komisijā izskata grozījumus Iesniegumu likumā, tostarp arī SC sagatavoto grozījumu, kas paredz prioritāru izskatīšanas kārtību valsts pārvaldes sistēmas iestādēs iesniegtajiem kolektīvajiem iesniegumiem vēstulēm, ko parakstījuši daudzi iedzīvotāji par kāda jautājuma aktualitāti. Pēc frakcijas domām, kolektīvi iesniegumi valsts un pašvaldību iestādēs ir jāizskata prioritārā kārtībā, un rosināts noteikt, ka kolektīvs iesniegums it tāds iesniegums, ko parakstījuši ne mazāk kā 500 cilvēku, jo 5000 iesniedzēju skaits ir pārāk liels.

SC frakcijas sagatavotajā Iesniegumu likuma grozījumu paketē ir arī priekšlikums vienkāršot iesniegumu iesniegšanu valsts un pašvaldību institūcijās elektroniskā formā. Grozījumi kopumā ir vērsti uz valsts, pašvaldības un privātpersonu elektroniskās sarakstes sakārtošanu. Frakcijas grozījumi paredz arī izskatīšanas termiņu paātrināšanu vēstulēm, kurās iedzīvotāji sniedz savas rekomendācijas tās vai citas institūcijas darbam, likumam, sūdzas par ierēdņu darbībām.

Jau vēstīts, ka Saeimas Juridiskā komisija otrdien, gatavojot otrajam lasījumam grozījumus Saeimas Kārtības rullī, atbalstīja priekšlikumu, kas paredz tiesības ne mazāk kā 5000 Latvijas pilsoņiem iesniegt Saeimā kolektīvu iesniegumu.

Iesniegumu varēs parakstīt pilsoņi, kas tā iesniegšanas dienā sasnieguši 16 gadu vecumu. Par to balsoja seši, bet atturējās divi komisijas deputāti.

Kolektīvajā iesniegumā iekļaujams prasījums Saeimai, īss tā pamatojums, kā arī norādāms, kura fiziska persona ir pilnvarota pārstāvēt kolektīvā iesnieguma iesniedzējus, norādot šīs pilnvarotās personas adresi un kontaktinformāciju.

Kolektīvais iesniegums nedrīkstēs saturēt tādu prasījumu, kurš ir acīmredzami nepieņemams demokrātiskā sabiedrībā vai klaji aizskarošs.

Parakstot iesniegumu, salasāmi jānorāda savs vārds, uzvārds un personas kods. Parakstus varēs vākt arī elektroniski, ja tiks nodrošināta parakstu identifikācija un fizisko personu datu aizsardzība.

Saskaņā ar Juridiskās komisijas atbalstīto priekšlikumu Saeimas prezidijs ne vēlāk kā desmit dienu pēc kolektīvā iesnieguma saņemšanas izvērtē tā atbilstību izvirzītajām prasībām un lemj par tā nodošanu sākotnējai izskatīšanai Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai, kurai tas jāizvērtē mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas Saeimā.

Latvijā

Par Valsts kontroles (VK) revīzijā kritizēto Zemkopības ministrijas (ZM) īstenoto elektroautomobiļu uzlādes staciju projektu ir jāuzdod jautājumi arī toreizējiem zemkopības ministriem Kasparam Gerhardam (NA) un Didzim Šmitam (AS), intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Svarīgākais