Munkevicu gāž no Jūrmalas mēra amata

© f64

Jūrmalas domes deputāti šodien no pilsētas mēra amata atcēla Raimondu Munkevicu ("Jūrmala - mūsu mājas"). Par Munkevca atbrīvošanu no mēra amata nobalsoja 10 deputāti, bet pret bija divi. Viens vēlēšanu biļetens atzīts par nederīgu.

Debates pirms balsojuma bija neierasti īstas, tās ilga nepilnas 20 minūtes. Kā allaž aktīvākais debatētājs bija domes deputāts Ilmārs Ančāns ("Mūsu zeme"). Viņš klātesošos izklaidēja, stāstot par saviem bērnības murgiem - par nacistu zvērībām un Izraēlas specdienestiem.

Ančāns paziņoja, ka atturēsies no balsojuma, jo viņam nav pārliecības, ka Munkevics ir iejaukts kukuļdošanā.

Savukārt deputāts Gatis Truksnis (LZS, KDS, LPP/LC) teica, ka politikā atšķirībā no krimināllikuma visas šaubas tiek traktētas par sliktu politiķim.

Kā pirms balsošanas teica Larisa Loskutova (SC), esot nožēlojami, ka Jūrmalā visu laiku tiek mainīta pašvaldības vadība. Viņa cerot, ka nākamā komanda būs darboties spējīga.

Ārkārtas sēde par jaunā domes priekšsēdētāja ievēlēšanu ir sasaukta uz pkst.17.

Iesniegumu Munkevica atbrīvošanai no mēra amata parakstīja deviņi deputāti no 15 - Romualds Ražuks (PS), kurš tiek minēts kā nākamais domes priekšsēdētāja amata kandidāts, Marija Vorobjova, Māris Dzenītis, Zigurds Starks, Iveta Blaua (JL), Aigars Tampe (TB/LNNK), Arnis Ābelītis ("Tev, Jūrmalai"), Juris Visockis (JL) un Dzintra Homka (SCP).

Deputāti iesniegumu mēra gāšanai iesniedza 10.maijā, lūdzot jautājumu iekļaut kārtējās domes sēdes darba kārtībā. Domes sēde bija plānota 13.maijā, bet Munkevics nolēma to pārcelt uz šodienu. Gaidot šodienas sēdi, 18.maija vakarā Munkevica birojā un mājās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veica kratīšanu, bet pēc tam domes priekšsēdētājs tika aizturēts.

KNAB Munkevicu aizturējis par 5000 latu kukuļa piedāvāšanu, lai nodrošinātu viņam labvēlīgu rezultātu opozīcijas ierosinātajā neuzticības balsojumā. Kukulis piedāvāts opozīcijas deputātei Blauai.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, KNAB aizturējis arī Munkevica partijas biedru un "Jūrmalas ātrās palīdzības" valdes locekli Normundu Pīrantu.

Kā ziņots, Munkevics mēra amatu zaudēja arī iepriekšējā domes sasaukumā, kad viņa vietu ieņēma Ģirts Trencis (TP). Munkevics mēra amatu atguva pēc pašvaldību vēlēšanām 2009.gadā.

Munkevics nav pirmais Jūrmalas domes priekšsēdētājs, par kuru interesi izrādījušas tiesībsargājošās institūcijas. Bijušais Jūrmalas mērs Andrejs Inkulis, kurš šajā amatā atradās no 1994.gada līdz 1997.gadam, patlaban iesaistīts Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas krimināllietā kā apsūdzētais.

Bijušais mērs Juris Hlevickis domes priekšsēdētāja amatu ieņēma no 2003.gada līdz 2005.gadam. Par kukuļdošanu mēra vēlēšanās Zemgales apgabaltiesa nolēma Hlevickim piespriest piecu gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju. Hlevickis patlaban izcieš cietumsodu.

Pagājušā sasaukuma domes priekšsēdētāju Ģirtu Trenci (TP) Rīgas apgabaltiesa atzina par vainīgu ļaunprātīgā dienesta stāvokļa izmantošanā un piesprieda viņam 200 stundu piespiedu darbu ar viena gada aizliegumu ieņemt amatus valsts un pašvaldību iestādēs. Trencis gan šo spriedumu plāno pārsūdzēt augstākās instancēs.

Savukārt Munkevics tiek turēts aizdomās par svešas mantas piesavināšanos lielā apmērā. Patlaban policijā tiek izmeklēts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 179.panta 3.daļas - par piesavināšanos, ja tā izdarīta lielā apmērā. Minētais likuma pants paredz sodu brīvības atņemšanu uz laiku no sešiem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, kriminālprocess sākts saistībā ar Munkevica, iespējams, pretlikumīgajām darbībām. Sākotnēji bija sākti pat četri kriminālprocesi, kas pērn apvienoti vienā kriminālprocesā.

Svarīgākais