Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Saeima kultūras ministres amatā apstiprina Melbārdi

© F64 Photo Agency

Saeima šodien kultūras ministres amatā apstiprināja līdzšinējo Latvijas Nacionālā kultūras centra direktori Daci Melbārdi, kuru ministres amatam izvirzīja nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK).

Līdz šim ilgāk nekā mēnesi kultūras ministra pienākumus pildīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK), jo nacionālā apvienība nelēma par jauna ministra kandidāta izvirzīšanu, kamēr nebija skaidrības par šī politiskā spēka prioritāšu īstenošanu nākamā gada budžeta kontekstā. Pēc tam, kad valdošā koalīcija panāca kompromisu termiņuzturēšanās atļauju jautājumā, nacionālā apvienība nosauca savu kandidātu kultūras ministra amatam.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars iepriekš skaidroja, ka, lemjot par Melbārdes virzīšanu šim amatam, būtisks apstāklis bija Kultūras alianses atbalsts šai kandidatūrai, kā arī Melbārdes līdzšinējā pieredze kultūras jomā, tātad ir pārliecība par profesionalitāti un spēju pildīt šos pienākumus. Tāpat Melbārdei un nacionālajai apvienībai esot līdzīga vērtību sistēma, tātad būs iespējams strādāt komandā.

Melbārde ieguvusi maģistra grādu sabiedrības vadībā Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē, kā arī mākslas maģistra grādu Kultūras akadēmijā kultūras teorijas, administrācijas un vēstures specialitātē.

Melbārde līdz 2009.gadam strādāja Kultūras ministrijā par valsts sekretāra vietnieci kultūrpolitikas jautājumos. Par veiksmīgu darbu pie valsts kultūrpolitikas vadlīniju izstrādes Melbārde 2005.gadā saņēma Spīdolas balvu.

Vēlāk Melbārde kļuva par Britu padomes pārstāvniecības Latvijā vadītāju, bet 2011.gada pavasarī Kultūras ministrija viņu apstiprināja par Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra direktori.

Melbārde ir bijusi arī Dziesmu un deju svētku un Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku māksliniecisko padomju locekle un UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre. Melbārdes vadībā trīs Baltijas valstis izstrādāja Dziesmu un deju svētku tradīcijas pieteikumu UNESCO cilvēces mutvārdu un nemateriālā mantojuma meistardarba statusa iegūšanai.

Melbārde kultūras nozarē par būtiskākajiem jautājumiem, kas būtu jārisina, uzskata kultūras nozarē strādājošo cilvēku atalgojumu, kā arī Valsts kultūrkapitāla fonda finansējuma palielināšanu.

Patlaban Melbārde nav nacionālās apvienības biedre. Tomēr ar viņu esot vienprātība par to, ka "normālā sadarbības forma" starp partiju un tās virzīto ministri ir aktīva darbība partijā, iepriekš pauda Dzintars. Viņš norādīja, ka nacionālā apvienība drīzumā pārtaps par vienotu partiju, proti, decembrī plānots partijas kongress, un tad atliks vien formalitātes. Kad tas notiks, tad potenciālā ministre arī varētu oficiāli kļūt par VL-TB/LNNK biedri. Melbārde apliecinājusi, ka kļūs par nacionālās apvienības biedri un startēs tās sarakstā 12.Saeimas vēlēšanās.

Jau ziņots, ka pēc skaļajiem skandāliem ar Latvijas Nacionālās operas vadības nomaiņu premjers pieprasīja kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) demisiju un aicināja nacionālo apvienību izvirzīt jaunu kultūras ministra amata kandidātu.