Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Nosauc potenciālo Grendes aizstājēju

Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) vakantajam kultūras ministra amatam gatava virzīt Latvijas Nacionālā kultūras centra direktori Daci Melbārdi. Tiesa, oficiāla nominācija notiks tikai pēc tam, kad ar šo kandidāti tiksies NA Saeimas frakcija, valde un Kultūras alianses pārstāvji.

Kā zināms, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis septembra vidū atbrīvoja no amata līdzšinējo kultūras ministri Jaunzemi-Grendi, kura, atlaižot no darba Nacionālās operas vadību, bija nonākusi asā konfliktā ar kultūras nozares pārstāvjiem. Nacionāļi šādu premjera rīcību uzskatīja par nekoleģiālu, tādēļ sākotnēji vilcinājās ar jauna kandidāta nominēšanu, solot to izdarīt vien novembra sākumā. Taču vakar Nacionālās apvienības valde apsprieda iespēju augstajam amatam virzīt D. Melbārdi, kura gan pagaidām nav apvienības biedre.

Pati Nacionālā kultūras centra direktore par iespējām ieņemt ministres posteni izsakās izvairīgi, viena apliecinot, ka šādas sarunas tik tiešām norit. „Pašreizējo situāciju var raksturot kā normālu sarunu procesu, kurā abas puses saskaņo savu redzējumu un vērtības. Ņemot vērā, ka Nacionālā apvienība ir definējusi kultūru kā savas darbības ilgtermiņa prioritāti, tad saruna rit par iespēju sadarboties ilgākā laika periodā. Šonedēļ ir plānotas vairākas izšķirošas tikšanās un domu apmaiņas – ar partijas valdi un frakciju, kā arī ļoti svarīgs ir sociālo partneru – Kultūras alianses, viedoklis,” pauž D. Melbārde.

Jāpiebilst, ka, neraugoties uz D. Melbārdes ievērojamo pieredzi kultūras jomā, viņai tomēr tiek pieminēti daži grēciņu, kas var kļūt par politisko intrigu iemeslu. Tā, viens no galvenajiem pārmetumiem ir izteikts Dziesmu un deju svētku sakarā, par dāsnu biļešu dāļāšanu politiķiem un no kultūras nozares tālu stāvošiem vipiem. Tāpat Dziesmusvētku rīkotājiem tika pārmesti arī vājā svētku koncepcija, neorganizētība un skatītāju viedokļa ignorēšana. Taču eksperti uzskata, ka D. Melbārde – kā vērienīgu projektu virzītāja – varētu būt laba ministre.

Kultūras darbinieki norāda, ka D. Melbārde pārzina nozari, izprot, ko nozīmē radošais process, ir racionāls un mērķtiecīgs cilvēks. Arī kādreizējā kultūras ministre Inguna Rībema (Vienotība) sarunā ar NRA raksturoja D. Melnbārdi kā: „konstruktīvu cilvēku ar analītisku prātu un lieliskām organizatora spējām. Jā, iespējams, Dziesmusvētku sakarā Nacionālā kultūras centra vadībai tika pārmestas dažādas organizatoriskas nebūšanas, taču tieši Dace šiem svētkiem piešķīra ļoti augstu garīguma latiņu, kas ir nesalīdzināmi svarīgāk par fizisko procesu nebūšanām.” Tāpat I. Rībena pauda pārliecību, ka D. Melbārde varētu būt laba procesu virzītāja.

Tikmēr aptaujātie NA politiķi sarunā ar Neatkarīgo neslēpa — izvērtēšana esot notikusi starp vairākiem kandidātiem, taču daudzi uzrunātie eksperti atteikušies, nevēloties iesaistīties sarežģītajā politiskajā situācijā. Tikmēr NA līderis Raivis Dzintars NRA apliecināja, ka gala lēmuma pieņemšanai ļoti būtisks būšot kultūras darbinieku viedoklis. Tāpat politiķis uzsvēra, ka D. Melbārdei izteiktie pārmetumi par trūkumiem Dziesmusvētku organizēšanā: „ vairāk līdzinās melnajai kampaņai un noteikti nevar būt par iemeslu, lai apšaubītu viņas varēšanu.”

Jāatgādina, ka D. Melbādre ir ieguvusi maģistra grādu sabiedrības vadībā Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē, kā arī mākslas maģistra grādu Kultūras akadēmijā kultūras teorijas, administrācijas un vēstures specialitātē. Viņa ir strādājusi Kultūras ministrijā par valsts sekretāra vietnieci, ir vadījusi Britu padomes pārstāvniecību Latvijā, bet 2011.gada pavasarī Kultūras ministrija viņu apstiprināja par Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra direktori.