Ziema Latviju pabiedēs oktobra vidū

© Scanpix/AFP

Pirmo sniegu vai – drīzāk – tam līdzīgus nokrišņus varētu sākt gaidīt oktobra otrajā dekādē, bet tas nenozīmē, ka ziema atnāks agri un aukstums sāks saldēt jau nākamajā mēnesī.

«Pirmais sniegs cilvēkiem uzsit spēcīgu emociju vilni, bet nevajag gaidīt lielas sniega pārslas jau oktobrī,» brīdina laika zīmju pētnieks Vilis Bukšs. Ziema mūs oktobrī tikai pabiedēs, ka arī bez šā gadalaika šogad neiztiksim.

Ļoti iespējams, ka sniega graudi nobirs, un viss, saka V. Bukšs. «Rādās, ka oktobra vidū, ap 12. oktobri, veco Miķeli, tas varētu notikt. Tajā laikā vienmēr pūš dzestrie ziemeļu puses vēji, kas var atnest nokrišņus nakts stundās,» viņš pieļauj. Laikazinis neprognozē ātru ziemas iestāšanos, kā notika 1992. gadā, kad bija sausa vasara un ugunsgrēki purvos gruzdēja līdz pat septembrim. Togad ap 10. oktobri uzkrita sniegs un nostāvēja nedēļu, gaisa temperatūra bija apmēram mīnus divi grādi.

V. Bukšs saka – 16. augusts, kas var prognozēt oktobra laikapstākļus, liecinājis, ka nākamajā mēnesī gaidāmi īslaicīgi nokrišņi un būs mitrs, taču ne slapjš laiks. Toties novembrī gan mēs varētu vēl izpriecāties par jauku vēla rudens mēnesi, kad aukstums un sals pietaupīs savus zobus. Salnas, protams, būs, bet tikai mēneša otrajā pusē sals varētu pieņemties vērā ņemamā spēkā.

Toties ziema gaidāma aukstāka un sniegaināka nekā pērn. Laikazinis sola baltus Ziemassvētkus lielākajā Latvijas daļā. Janvārī un februārī Latvijai pāri velsies aukstuma viļņi, gaidāms pat - 35 grādu sals.

Latvijā

Veselības ministrija (VM) rosina Finanšu ministriju (FM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt papildu finansējumu teju 10,5 miljonu eiro apmērā Nacionālajam veselības dienestam (NVD), lai nodrošinātu samaksu par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saņemti no Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm.

Svarīgākais