Latvija pavasara plūdos neslīks

Pavasara palu laiks ir sācies, taču atšķirībā no iepriekšējiem gadiem glābēju un hidrologu trauksmes zvani klusē – šogad ievērojamu plūdu nebūs.

Tikmēr atsevišķos posmos ledus iešana Latvijas upēs jau sākusies, bet jau nākamnedēļ varētu sasniegt augstāko punktu, Neatkarīgā noskaidroja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC). Glābēji pavasara aktīvākajam postījumu periodam gatavojas pastiprināti, ūdenstilpes novērojot pat ar videokamerām.

Atviegloti pašlaik var justies Kurzemes un Zemgales iedzīvotāji, jo lielākie plūdu draudi jau pārdzīvoti februāra atkušņa laikā. «Vidzemē un Latgalē sniegs gan daudzviet vēl saglabājies, tāpēc ūdenslīmenis kāps augstāk,» skaidro LVĢMC hidroloģe Irēna Nikoluškina.

Latvijas lielākajās upēs ūdenslīmenis šobrīd kāpj pakāpeniski, par 30 centimetriem diennaktī. Visaugstāko līmeni ūdens sasniedzis Aiviekstē (1,20–1,80 metru virs normas) un Juglā (1,70 metru), kaut pērn palu laikā vietām norma pārsniegta pat par sešiem metriem. «Pavasaris palu un plūdu ziņā varētu būt mierīgākais pēdējo gadu laikā,» prognozē I. Nikoluškina no LVĢMC.

Viens no negatīviem apstākļiem gan varētu būt sniega daudzums Krievijā, kas vēl tikai sācis kust un aprīļa sākumā ietekmēs ūdenslīmeni Daugavā.

Piesardzīgāk pavasara palu apjomu prognozē elektroenerģijas piegādātāja Latvenergo. «Ūdens pietece jeb caurplūdums, parasti apmēram 300 kubikmetru ik sekundi, lielākajās Latvijas upēs pašreiz ir 700, bet nav plānots vairāk par 2200 kubikmetriem sekundē. Tas būtu gandrīz divreiz mazāk nekā pērn, tomēr neparedzēti laikapstākļi plānus var strauji mainīt,» uzsver An-dris Siksnis, Latvenergo komunikācijas direktors. Pārlieku sauss pavasaris gan neesot izdevīgs, jo palu ūdeņu saražotā elektrība, piemēram, 2011. gadā aprīlī ļāva īstermiņā elektroenerģijas cenu Baltijā samazināt par 40%.

Glābēji pagaidām divreiz apsekojuši iespējami applūstošās vietas, bet iedzīvotāju evakuācijā vēl nav iesaistījušies. «Taču jau no 15. marta teritoriālo struktūrvienību komandieri seko līdzi situācijai vietējās upēs un par situāciju ziņo ikrīta sanāksmē,» Neatkarīgajai norāda Viktorija Šembele, VUGD sabiedrisko attiecību speciāliste. Īpaša uzmanība tiks pievērsta lokāliem ledus sastrēgumiem, kā arī Pļaviņas un Staļģenes teritorijām, saka V. Šembele.

Savstarpējo rīcību palu laikā šogad nodrošinās VUGD koordinācijas centrs, iesaistot pašvaldību, Valsts policijas, Latvenergo un Nacionālo bruņoto spēku amatpersonas.

***

UZZIŅAI

• LVĢMC informē, ka tuvākajās dienās Latvijas upēs turpināsies ūdenslīmeņa paaugstināšanās, ko sekmēs arī gaisa temperatūras pieaugšana nedēļas nogalē līdz +5…+10 grādiem, vietām pat līdz +13 grādiem.

• Par elektroiekārtu applūšanu, bojājumu vai defektu nekavējoties jāziņo a/s Latvenergo pa tālruni 80200404 vai 112.

Svarīgākais