Februārī vēl stipri sals

© F64 Photo Agency

Ziema neatkāpsies arī februāra otrajā pusē, un pavasaris tik drīz nav gaidāms. Februārī temperatūra būs zem normas, aukstuma rekordus gan sasniedzot tieši mēneša pirmajā tā pusē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognozes.

Šīs nedēļas vidū sals vairs nekodīs tik bargi un temperatūras stabiņš valsts austrumu daļā pakāpsies līdz mīnus 12 grādiem, bet jūras piekrastē līdz mīnus 8–10 grādiem, prognozē LVĢMC Hidrometeoroloģisko prognožu daļas vadītāja Laura Krūmiņa. No trešdienas, atmosfēras spiedienam pazeminoties, Latviju šķērsos ciklons ar mākoņu zonu, līdz ar to visā valsts teritorijā gaidāms īslaicīgs un neliels sniegs. Naktī sals vēl būs visai bargs, termometra stabiņam noslīdot no mīnus 14 līdz 20, savukārt dienā gaiss iesils no mīnus

6 grādiem valsts rietumos līdz mīnus 11 grādiem austrumu daļā. Taču siltuma vilnis būs īslaicīgs, nedēļas beigās sals atkal piecirtīs stingrāk, un, iespējams, iepūšot austrumu puses vējiem, atkal būs gandrīz tikpat liels aukstums kā mēneša sākumā. L. Krūmiņa tomēr neizslēdz arī otru variantu: ja dominējošie būs dienvidu, dienvidrietumu vēji, aukstums būs krietni mazāks.

Līdz šim, valdot bargajam, no Sibīrijas atnākušajam anticiklonam, nokrišņu bija maz, taču sniega kupenas varētu kļūt biezākas tieši otrajā mēneša pusē, jo tad Latvijai pāri dosies kārtējais ciklons ar lielākiem mākoņu vāliem, pieļauj L. Krūmiņa. Ja savukārt iegriezīsies rietumu vēji, tie varētu atpūst arī krietni siltāku un mitrāku gaisu, kas jūras piekrastes daļā atnestu atkusni un nokrišņus slapja sniega veidā. Taču lielākajā valsts daļā par spīti šiem siltākajiem vējiem temperatūra diez vai pakāpsies virs nulles un sals arī tad saglabāsies lielākajā Latvijas teritorijā. Vai tiešām februāra otrā puse mums atnesīs nedaudz mīkstāku laiku un pat atkusni, pilnīgas pārliecības neesot, to skaidrāk varētu prognozēt šīsnedēļas otrajā pusē, uzsver L. Krūmiņa.

Ilgstošais un nekustīgais anticiklons Rīgā radījis lielpilsētām tik tipisko smogu, norāda sinoptiķe, piebilstot, ka arī iepriekšējos gados, iestājoties saulainam un ļoti aukstam laikam, situācija galvaspilsētā bijusi līdzīga. Viņa skaidro, ka šādos laika apstākļos mazkustīgās gaisa masas tiek spiestas pie zemes, tādējādi nākas ieelpot piesārņoto gaisu. Ciklons ar vējiem gaisa masas padara mobilākas un ceļ tās uz augšu, tāpat arī nokrišņi kliedē piesārņojumu, līdz ar to uzlabojas pašsajūta un arī elpot top vieglāk. Līdz ar to tuvākajās dienās, kad gaisa masas ciklona iespaidā sakustēsies, smoga radītais nelabvēlīgais iespaids mazināsies.

Svarīgākais