Stiprs lietus skāris plašu teritoriju Kurzemē

Ļoti liels nokrišņu daudzums ceturtdienas vakarā un pagājušajā naktī bijis ne tikai Saldū, bet arī citviet Kurzemē, galvenokārt reģiona centrālajā daļā, kā arī vietām Vidzemē un Zemgalē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) apkopotā informācija.

Ļoti stipri lijis Saldus, Skrundas, Brocēnu, Kuldīgas un Kandavas novadā. Saskaņā ar meteoroloģiskā radara datiem visstiprāk lija Saldus novada ziemeļu pusē, plūdu epicentrs bija Saldus un teritorijas uz ziemeļiem no Saldus.

LVĢMC Saldus novērojumu stacijā nokrišņu daudzums netiek mērīts. Viena no tuvākajām novērojumu stacijām, kurā mēra nokrišņu daudzumu, ir Dobele, - tur kopumā nolija 51 milimetrs (mm), savukārt Kuldīgā nokrišņu daudzums sasniedza 63 mm.

Mērsragā pagājušajā naktī nokrišņu daudzums bija 44 mm, Liepājā - 27 mm, savukārt Rīgā diennakts laikā nolija 26 mm.

Ceturtdienas vakarā Alūksnē lokāla pērkona negaisa laikā pāris stundās nolija 50 mm, kopējais nokrišņu daudzums tur sasniedza 58 mm. Tomēr lielākais nokrišņu daudzums starp novērojumu stacijām izmērīts Lielpēčos Ogres apkaimē, kur kopumā nolija 68 mm. 20-30 mm nolija pār Kalnciemu, Lubānu, Stendi, Rūjienu un Valku.

Saskaņā ar aptuvenām aplēsēm, vadoties no meteoroloģiskā radara datiem un vietējo iedzīvotāju mērījumiem, nokrišņu daudzums Saldus apkaimē pārsniedza 100 milimetru, atsevišķās vietās, iespējams, sasniedzot pat 150 mm.

Līdz šim vislielākais diennakts nokrišņu daudzums ir reģistrēts Ventspilī - 1973.gada 9.jūlijā sešu stundu laikā šeit nolija 160 milimetru. Ilggadējā vidējā mēneša nokrišņu summa kopumā Latvijā ir 78 mm. Vismazākais vidējais mēneša nokrišņu daudzums ir Baltijas jūras piekrastē - 61-66 mm. Visvairāk parasti līst Vidzemes augstienes rietumu, ziemeļrietumu nogāzē, kur mēneša vidējais nokrišņu daudzums sasniedz 100 mm.

Latvijā

Tiem cilvēkiem, kuru kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem 2024.gada trešajā ceturksnī, no jūlija līdz septembrim, bija vairāk nekā 1000 eiro, līdz 2024.gada 15.oktobrim ir jādeklarē ienākumi no kapitāla pieauguma. Aprēķinātā nodokļa summa jāiemaksā Vienotajā nodokļu kontā līdz 2024.gada 23.oktobrim, ziņo Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Svarīgākais