Šā gada jūnijs - otrs siltākais Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē

Ar mēneša vidējo gaisa temperatūru +17,3 grādi, kas ir 2,6 grādus virs normas, 2011.gada jūnijs bijis siltākais vasaras sākuma mēnesis šajā gadsimtā un otrs siltākais jūnijs Latvijā kopš meteoroloģisko novērojumu sākšanas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

Vissiltākais jūnijs Latvijā bijis 1999.gadā, kad mēneša vidējā gaisa temperatūra bija 3,4 grādus virs normas. Savukārt visaukstākais laiks jūnijā ir bijis 1928.gadā, kad mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija 4,9 grādus zem normas. 2010.gada jūnija vidējā gaisa temperatūra kopumā Latvijā bija +14,9 grādi, kas ir tuvu normai.

Siltāks nekā ierasts šā gada jūnijs bija visā Latvijā. Vislielākā mēneša vidējās gaisa temperatūras novirze no normas bija Ventspilī (+3,7 grādi) un Vidzemes ziemeļu daļā (+3 grādi), bet vistuvāk normai (1,8-1,9 grādus virs tās) mēneša vidējā gaisa temperatūra bija Jelgavā un Alūksnē.

Siltākais laiks bija jūnija sākumā - mēneša pirmā dekāde ar vidējo gaisa temperatūru +20 grādu kļuva par siltāko jūnija pirmo dekādi Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Ar mēneša nokrišņu daudzumu 42 milimetri - 66 procenti no ilggadējā vidējā rādītāja - 2011.gada jūnijs bijis otrs sausākais šajā gadsimtā; 2006.gadā nokrišņu daudzums bija tikai 57 procenti. Vismazāk nokrišņu - tikai 34 procenti no normas - jūnijā bijis 1969.gadā. Turpretī 1928.gada jūnijs bijis ne tikai visaukstākais, bet arī vislietainākais - nokrišņu daudzums tad bija vairāk nekā 230 procentu no normas.

Zemākā gaisa temperatūra pagājušajā mēnesī Latvijā tika reģistrēta naktī uz 26.jūniju Mērsragā, kur termometra stabiņš noslīdēja līdz +3,5 grādiem. Stendes novērojumu stacijā zāles virskārtā tonakt fiksēta salna līdz -1,5 grādiem, neliela salna šeit bija arī 27.jūnija naktī.

Augstākā gaisa temperatūra, +32 grādi, reģistrēta 7.jūnijā Ventspilī. +30 grādu atzīme Latvijā tika pārsniegta sešās dienās mēneša sākumā, kā arī jūnija pēdējā dienā.

Līgo dienā jūras piekrastē vējš sasniedza vētras spēku, brāzmās pastiprinoties līdz 23 metriem sekundē, tomēr lielākus postījumus nesa negaisa mākoņi. Pērkona negaiss Latvijā tika novērots 13 jūnija dienās.