Vēl lielāka svelme nekā Latvijā reģistrēta Zviedrijas ziemeļos, kur gaiss sakarsis līdz +33 grādiem

Vakar Zviedrijas ziemeļos reģistrēti +33,5 grādi, liecina Zviedrijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta dati.

Tik augsta gaisa temperatūra fiksēta novērojumu stacijā "Markusvinsa", kas atrodas Zviedrijas ziemeļos netālu no Somijas robežas un nedaudz uz ziemeļiem no Ziemeļu polārā loka.

+33 grādu svelme piektdien reģistrēta vēl divās novērojumu stacijās šajā apkaimē, un līdz +33 grādiem gaiss sakarsa arī dažviet Somijas ziemeļu daļā - Lapzemē, kas tiek dēvēta par Ziemassvētku vecīša mājvietu.

Latvijā augstākā gaisa temperatūra piektdien bija Ventspilī, kur Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu stacija reģistrēja +30,1 grādu. Arī šī karstuma viļņa augstākā gaisa temperatūra Latvijā reģistrēta tepat - otrdien Ventspilī gaiss sakarsa līdz +32,0 grādiem. Otra augstākā temperatūra fiksēta ceturtdien Pāvilostā, kur termometra stabiņš pakāpās līdz +31,8 grādiem.

Lielāks karstums nekā Somijā un Zviedrijā piektdien Eiropā bija vienīgi Grieķijā, kur temperatūra vietumis paaugstinājās līdz +34 grādiem, un Kiprā, kur reģistrēti +37 grādi.

Savukārt augstākā gaisa temperatūra pasaulē piektdien bija Arābijas pussalā, kur gaisa temperatūra vietām Saūda Arābijā un Apvienotajos Arābu Emirātos pietuvojās +50 grādu atzīmei. Zemākā gaisa temperatūra reģistrēta Vostokā - Krievijas stacijā Antarktīdā termometra stabiņš noslīdēja līdz -76 grādiem.

Sinoptiķi prognozē, ka arī sestdien vietām Somijā, Norvēģijā un Zviedrijā temperatūra pakāpsies virs +30 grādiem, bet nākamās nedēļas sākumā laiks kļūs krietni vēsāks. Karstums jau atkāpies no Krievijai piederošās Kolas pussalas - 8.jūnijā Murmanskas apkaimē gaiss sakarsa līdz +31 grādam, bet 9. un 10.jūnijā Murmanskā vairs nebija siltāks par +14 grādiem, sestdienas rītā temperatūra šeit pazeminājusies līdz +4 grādiem.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais