Karstuma dēļ trešdien cietuši 17 cilvēki, 13 nogādāti slimnīcā

Karstuma dēļ ātrā palīdzība jūnija pirmajā dienā bijusi nepieciešama 17 cilvēkiem, no kuriem 13 nogādāti slimnīcā, aģentūrai BNS pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša.

Vairāki no karstajā laikā cietušajiem ir mazi bērni līdz gada vecumam, kas liecina, ka vecāki nav pievērsuši pietiekamu uzmanību tam, kur un cik ilgi bērni atradušies ārā, kā bijuši saģērbti.

Tādēļ mediķi atgādina, ka mazuļus karstā laikā nedrīkst ilgstoši atstāt ārā ratiņos, jo tā ir gandrīz slēgta telpa, kurai praktiski nepiekļūst vējš un temperatūra ir krietni augstāka. Savukārt lielākus bērnus nevajadzētu laist spēlēties ārā pašā karstākajā dienas laikā, un pastāvīgi jāpieskata, lai galva būtu apsegta.

Karstuma ietekmē slikti kļuvis arī vairākiem pieaugušajiem, tostarp 84 gadus vecai sievietei un 32 gadus vecam vīrietim Vidzemē, kā arī 42 gadus vecai sievietei Latgalē. Visvairāk karstuma upuru ir Rīgas reģionā – 11, no tiem deviņi nogādāti slimnīcā.

Jau vēstīts, ka trešdien aptuveni pusē Latvijas teritorijas pārspēts līdzšinējais 1.jūnija karstuma rekords. Iepriekšējā augstākā gaisa temperatūra, kas reģistrēta 1.jūnijā, bija +29,9 grādi 1995.gadā Jelgavā. Jaunais visas Latvijas 1.jūnija karstuma rekords ir +30,4 grādi – tik augsta temperatūra trešdien fiksēta Zīlānu novērojumu stacijā pie Jēkabpils.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais