Otrdien un trešdien gaidāms karsts laiks; mediķi aicina ievērot piesardzību

Otrdien un trešdien Latvijā būs karsts laiks, bet jau ceturtdien karstums atkāpsies, prognozē sinoptiķi.

Otrdien gaidāms sauss un saulains laiks. Gaisa temperatūra naktī būs +9..+14 grādu, dienā gaiss sakarsīs līdz +25..+30 grādiem, par dažiem grādiem zemāka temperatūra būs vietām piekrastē. Karstuma ietekmi mazinās vējš - naktī tas vēl būs lēns, bet dienā dienvidu, dienvidaustrumu vējš valsts centrālajā un rietumu daļā brāzmās pastiprināsies līdz 13-17 metriem sekundē.

Trešdien vējš būs mierīgāks un brāzmās vairs nepārsniegs 12 metru sekundē, bet gaisa temperatūra kļūs vēl par grādu augstāka. Minimālā gaisa temperatūra naktī uz trešdienu būs +13..+17 grādu, dienā valsts lielākajā daļā termometra stabiņš pakāpsies līdz +27..+31 grādam.

Trešdien dienas otrajā pusē vietām jau iespējams pērkona negaiss, vairāk negaisa mākoņu prognozēts ceturtdien, kad gaidāma ziemeļrietumu vēja iegriešanās, ar kuru sāks ieplūst vēsāks gaiss. Valsts austrumos gaisa temperatūra ceturtdien vēl var sasniegt +29 grādus, bet piekrastē tā būs zem +20 grādiem.

Nedēļas nogalē prognozēts pārsvarā sauss un saulains laiks ar mēreni stipru ziemeļrietumu vēju. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies vidēji līdz +6..+11 grādiem, dienas laikā saule gaisu sasildīs līdz +18..+23 grādiem, pretvēja piekrastē gaidāmi vien +13..+17 grādi.

Saules ultravioletā starojuma līmenis tuvākajās dienās būs augsts, liecina Starptautiskā Troposfēras izmešu monitoringa dienesta dati. Ultravioletā starojuma intensitāte sasniegs sesto līdz septīto līmeni. Ozona slāņa biezums virs Latvijas tuvākajās dienās gaidāms robežās no 310 līdz 340 Dobsona vienībām.

Cilvēki ar jutīgu ādu, sauļojoties pirmo reizi sezonā un neievērojot piesardzību, saules apdegumus dienas vidū var iegūt 15 minūšu laikā. No plkst.11 rītā līdz plkst.16 pēcpusdienā nav ieteicams ilgstoši uzturēties tiešos saules staros, it īpaši pludmalē vai laivā uz ūdens.

Mediķi atgādina, ka pēkšņs karstuma vilnis agrā vasarā var radīt stresu cilvēka organismam, tādēļ vēlams ierobežot fiziskās aktivitātes līdz brīdim, kamēr organisms ir pielāgojies karstumam.

Karstā laikā ir jāpalielina šķidruma uzņemšana, bet nav vēlams lietot dzērienus, kas satur alkoholu vai lielu daudzumu cukura. Dodoties ārpus mājas, jāaizsargājas no saules iedarbības un jāvalkā karstam liekam piemērots apģērbs - ieteicamas gaišas, vieglas un ērtas drēbes no dabīga materiāla.

Pārāk lielas aktivitātes karstā dienā vai pārāk ilgstoša atrašanās saulē vai karstās, nevēdinātās telpās var izraisīt nespēku un karstuma dūrienu. Karstuma izraisītiem veselības traucējumiem visvairāk pakļauti bērni un gados veci cilvēki, kā arī slimnieki, it īpaši sirds slimnieki. No karstuma var ciest arī mājdzīvnieki, tie jānodrošina ar pieeju svaigam ūdenim un ēnainai vietai.

Pārkarsis cilvēks nedrīkst lēkt aukstā ūdenī. Ūdens temperatūra Latvijas upēs un ezeros pagaidām saglabājas zema un nepārsniedz +17 grādu, vēl vēsāks ūdens ir Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastē. Brāzmainā dienvidu vēja dēļ ūdens temperatūra Jūrmalā otrdien un trešdien noslīdēs zem +10 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais