Septembrī Latvijā pārspēti 36 karstuma rekordi

© f64.lv, Kaspars Krafts

Septembra pirmās dekādes vidējā gaisa temperatūra Latvijā sasniedza +18,1 grādu, kas ir 4,1 grāds virs normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Zemākā gaisa temperatūra bija +5,6 grādi 9.septembrī Madonas novērojumu stacijā, savukārt visaugstāk - līdz +30 grādiem - termometra stabiņš pakāpās 4.septembrī Bauskā.

Kopumā tika pārspēti 36 karstuma rekordi, 4. un 8.septembrī labots arī visas Latvijas attiecīgā datuma rekords.

Vidējais nokrišņu daudzums Latvijā septembra pirmajā dekādē bija tikai četri milimetri jeb 18% no normas. Visvairāk nokrišņu - 16,5 milimetri - bija Ventspilī, bet novērojumu stacijās Alūksnē, Daugavpilī, Gulbenē, Jēkabpilī, Madonā, Ogresgalā, Rēzeknē, Rožupē, Skrīveros un Zosēnos būtisku nokrišņu nebija.

Vidējais relatīvais gaisa mitrums bija 71% - no 62% Rīgā līdz 85% Kolkā. Stiprākās vēja brāzmas - 16,2 metri sekundē - tika novērotas 9.septembrī Ventspilī.

Jau ziņots, ka svētdien, 22.septembrī, būs ekvinokcija un Zemes ziemeļu puslodē iestāsies astronomiskais rudens. Šajā dienā varētu sākties arī meteoroloģiskais rudens, jo atbilstoši prognozēm diennakts vidējā gaisa temperatūra Latvijā noslīdēs zem +15 grādiem.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais