Oranžais brīdinājums: pirmdien gaidāms spēcīgs negaiss; kur gaidāmas lielākās dabas stihijas?

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Pirmdienas, 1.jūlija, rīts Latvijā ir tropiski silts, valsts rietumu un centrālajā daļā daudzviet īslaicīgi līst, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.

Vietām iespējamas arī pērkona lietusgāzes, bet valsts austrumos saglabājas skaidrs laiks.

Dienas laikā Latvijas austrumu daļā iespējams spēcīgs pērkona negaiss - ļoti stipras lietusgāzes, vētra un lielgraudu krusa, brīdina sinoptiķi.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs oranžā līmeņa brīdinājumu izsludinājis visā valsts austrumu pusē, tas būs spēkā no plkst.11 līdz 20.

Lielākais stihijas risks ir Latgalē, īpaši piesardzīgiem jābūt arī Sēlijas un Vidzemes austrumu daļas iedzīvotājiem. Mākoņi pārvietosies no dienvidrietumiem uz ziemeļaustrumiem.

Sagaidāms, ka pirmdien Kurzemē vairs nebūs lielu nokrišņu, pārējā valstī daudzviet gaidāms lietus. Debesis lielākoties klās mākoņi, saulaināks laiks būs no rīta austrumu novados un vakarpusē Kurzemē.

Valdošais būs lēns līdz mērens dienvidrietumu vējš, kas pāries ziemeļrietumu vējā.

Maksimālā gaisa temperatūra gaidāma no +19 grādiem Kurzemē līdz +32 grādiem valsts austrumu pierobežā. Vakarā visā valstī gaiss atdzisīs līdz +16..+21 grādam.

Rīgā gaidāma mākoņaina diena, brīžiem iespējams lietus. Vējš lēni līdz mēreni pūtīs no rietumu puses. Pēcpusdiena būs vēsāka nekā aizvadītā nakts - gaisa temperatūra svārstīsies ap +20 grādiem.

Laikapstākļus nosaka ciklons, no rietumiem Latviju šķērso aukstā atmosfēras fronte. Gaisa spiediens 1001-1006 hektopaskāli jūras līmenī.

Latvijā

Labklājības ministrijas eksperti aprēķinājuši, cik valsts budžetam izmaksātu pensiju indeksācija šogad un cik tā izmaksās nākamruden, turklāt aprēķinos ņemts vērā, vai un kādas izmaiņas varētu sagaidīt pensijas.