Vētra no Zviedrijas pāri Baltijas jūrai tuvojas Latvijai

Ceturtdien Zviedriju skārusi vētra, kas dodas pāri Baltijas jūrai uz Igaunijas salām un Latviju, ziņo sinoptiķi.

Saskaņā ar Zviedrijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta datiem vētras spēku vējš sasniedzis daudzviet Zviedrijā, tostarp Stokholmā, kur reģistrētas brāzmas līdz 23 metriem sekundē (m/s), savukārt piekrastē netālu no galvaspilsētas fiksēta vēja pastiprināšanās līdz 31 m/s.

Ceturtdienas pievakarē vētra dodas pāri jūrai un vakarā sasniegs Igaunijai piederošās salas, vēlā vakarā arī Kurzemes ziemeļus, pēc tam vētra izpletīsies pār visu Kurzemi. Kurzemē vējš var sasniegt stipras vētras spēku - piekrastē, īpaši Ventspils pusē, brāzmās 28 m/s. Mazāk spēcīgs vējš plosīsies Latvijas centrālajā daļā, tostarp Rīgā, savukārt valsts austrumus vētra neskars nemaz.

Jau ziņots, ka naktī Latvijā gaidāms arī lietus un slapjš sniegs, vairāk nokrišņu būs valsts centrālajā daļā. Piektdien dienas gaitā spēcīgais vējš pamazām pierims.

Stiprais vējš izraisīs ūdens līmeņa paaugstināšanos Baltijas jūrā un Rīgas līcī ietekošo upju grīvu posmā. Iespējama zemāko teritoriju applūšana Gaujas lejtecē, it īpaši pie Carnikavas, kā arī Lielupes lejtecē, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

"Latvenergo" atgādina, ka vēja ietekmē var lūzt koki un zari, pārraujot elektrolīniju vadus un radot citas bīstamas situācijas. Uzņēmums aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā un aicina netuvoties elektroietaisēm, ja tajās ir iekārušies koki vai zari vai zemē redzami norautu elektrolīniju vadi.

Tāpat "Latvenergo" lūdz ziņot par novērotām bīstamām situācijām, zvanot klientu servisam pa bezmaksas tālruni 80 200 404 vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam.