Decembra pirmā dekāde bijusi vēsākā kopš 2019. gada janvāra

© Oksana Džadana/F64

Decembra pirmās desmit diennaktis Latvijā bija vēsākā dekāde nepilnu divu gadu laikā - kopš 2019.gada janvāra, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Vidējā gaisa temperatūra valstī kopumā pazeminājās līdz -0,9 grādiem, kas ir tikpat, cik dekādes norma. Kurzemē decembra sākums bija vēsāks par normu, Ventspilī pat par 1,3 grādiem vēsāks, savukārt pārējā Latvijā decembra pirmās desmit dienas bija vienu līdz sešas grāda desmitdaļas siltākas nekā vidēji 1981.-2010.gadā.

Minimālā gaisa temperatūra bija -8,9 grādi 9.decembrī Madonā, bet maksimālā gaisa temperatūra bija +8,7 grādi 5.decembrī Rucavā.

Vidējais nokrišņu daudzums Latvijā decembra pirmajā dekādē bija vien 1,2 milimetri jeb 7% no dekādes normas. Lielā valsts daļā nebija ievērojamu nokrišņu, savukārt visvairāk lija un sniga Kalnciemā, kur nokrišņu summa sasniedza 7,7 milimetrus.

Vidējais relatīvais gaisa mitrums bija 80% - no 75% Rīgā un Zvejniekciemā līdz 83% Saldū. Stiprākās vēja brāzmas - 21,2 metri sekundē - tika reģistrētas 7.decembrī Kolkā.

Kā ziņots, gan novembris, gan kalendārais rudens kopumā Latvijā bija siltākais kopš 1924.gada, kad sāka apkopot šādus datus.

2020.gada janvāra - novembra vidējā gaisa temperatūra valstī bija +9,5 grādi jeb 2,3 grādi virs normas, par 0,8 grādiem pārspējot rekordsiltā 2019.gada pirmos 11 mēnešus.

Puse no šā gada mēnešiem bija starp siltākajiem novērojumu vēsturē. Janvāris un novembris bija vissiltākais, februāris, jūnijs un oktobris - otrais siltākais, bet septembris - trešais siltākais kopš novērojumu sākuma.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.