Šā gada jūlijs - vissiltākais Latvijā pēdējos 95 gados

Ar mēneša vidējo gaisa temperatūru plus 21,5 grādi šā gada jūlijs ir bijis vissiltākais vasaras vidus mēnesis Latvijā pēdējos 95 gados, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

Atsevišķu, visilgāk darbojošos novērojumu staciju Ventspilī un Liepājā informācija liecina, ka vēl mazliet siltāks, vismaz Kurzemes pusē, varēja būt 1914.gada jūlijs. Ainažos par vienu grāda desmitdaļu siltāks ir bijis 1992.gada jūnijs. Citviet Latvijā 2010.gada jūlijs ir bijis vissiltākais.

Pēdējos 94 gados vissiltākā - 2001.gada jūlija - vidējā gaisa temperatūra kopumā Latvijā šogad tika pārspēta par 1,7 grādiem, bet atsevišķās Latvijas vietās no 0,5 līdz 1,9 grādiem.

Piecpadsmit mēneša dienās gaiss Latvijā sakarsa virs plus 30 grādiem, bet visaugstāk - līdz plus 34,8 grādiem - termometra stabiņš pakāpās 13.jūlijā Ventspilī. Tā bija Ventspils meteoroloģisko novērojumu vēsturē viskarstākā diena, kas tikai par 1,6 grādiem atpalika no visas Latvijas visaugstākās gaisa temperatūras - plus 36,4 grādiem, kas reģistrēta 1943.gada 4.augustā Daugavpilī.

Lai arī citviet jauni visa mēneša rekordi netika uzstādīti, 14 dienās dažādas Latvijas vietas tika pie jauniem konkrētās dienas konkrētās vietas maksimālās gaisa temperatūras rekordiem.

Svarīgākais