Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

G7 valstu ministri ārkārtas sanāksmē apspriedīs jaunatklāto koronavīrusa variantu

© Reuters/Scanpix/Leta

G7 valstu ministri pirmdien ārkārtas sanāksmē apspriedīs jaunatklāto koronavīrusa variantu omikronu.

Zinātnieki uzskata, ka jaunais variants var būt lipīgāks par Covid-19 delta jeb Indijas variantu, kā arī rezistentāks pret pašreizējām Covid-19 vakcīnām. Jaunā vīrusa paveida apzīmēšanai piešķirts grieķu alfabēta 15.burts - omikrons. Taču Dienvidāfrikas medicīniskās biedrības vadītāja Andželika Kutzē norādījusi, ka cilvēki ar Covid-19 jauno paveidu nesaslimst nopietni.

Jaunā paveida simptomi ir neparasti, taču viegli, sacīja Kutzē, piebilstot, ka viņa pirmo reizi par jauna paveida iespējamību satraukusies novembra sākumā, kad pie viņas praksē Pretorijā ieradušies pacienti ar neparastiem Covid-19 simptomiem, sūdzoties par ļoti lielu nogurumu.

G7 valstu ministru ārkārtas sanāksmi sasaukusi G7 prezidējošā valsts Lielbritānija.

Omikrons, kas pirmo reizi tika atklāts Dienvidāfrikā, ir jauns izaicinājums globālajiem centieniem cīnīties pret pandēmiju. Vairākas valstis jau ir no jauna ieviesušas ierobežojumus, kurus cerēja esam atstājušas pagātnē.

"Mēs zinām, ka šobrīd sacenšamies ar laiku," sacīja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena.

Vakcīnu ražotājiem nepieciešamas divas līdz trīs nedēļas, "lai iegūtu pilnīgu priekšstatu par mutāciju kvalitāti", viņa piebilda.

Daudzas valstis ir piemērojušas ceļošanas ierobežojumus Dienvidāfrikai, tostarp Katara, ASV, Lielbritānija, Indonēzija, Saūda Arābija, Kuveita un Nīderlande.

Dienvidāfrikas prezidents Sirils Ramafosa svētdien aicināja valstis atcelt ceļošanas ierobežojumus, "pirms tiek nodarīts lielāks ļaunums mūsu ekonomikām".

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vadītāja Āfrikā arī aicināja valstis sekot zinātnei, nevis ieviest lidojumu aizliegumus, lai ierobežotu omikrona izplatību.

"Tā kā omikrona variants tagad ir konstatēts vairākos pasaules reģionos, ceļošanas aizliegumu ieviešana, kas vērsta uz Āfriku, ir vēršanās pret globālo solidaritāti," sacīja PVO reģionālā direktore Matsidiso Moeti.

Nīderlande paziņojusi, ka atklājusi vismaz 13 omikrona gadījumus starp 61 pasažieri, kuriem atklāts koronavīruss pēc ierašanās no Dienvidāfrikas.

Nīderlandes policija svētdien paziņoja, ka aizturējusi pāri, kurš aizbēdzis no viesnīcas, kurā pasažieriem jāievēro karantīna, un mēģinājis pamest valsti.

Omikrona variants konstatēts jau daudzās valstīs, sākot no Nīderlandes un Lielbritānijas un beidzot ar Honkongu, Austrāliju un Kanādu.