Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Pirmo reizi novērojumu vēsturē Latvijā tik agri gadā reģistrēts silts laiks

© SCANPIX

Sestdien Kolkā termometra stabiņš pārsniedzis +13 grādus, un tik silts laiks tik agri gadā Latvijā reģistrēts pirmo reizi, liecina jaunākie dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācijai iepriekšējais agrākais datums, kurā Latvijā reģistrēta gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz +13 grādiem un augstāk, bija 23.februāris 1990.gadā.

Mēneša otrās dekādes nacionālais siltuma rekords pārspēts uzreiz par trim grādiem. Iepriekšējais rekords bija +10,4 grādi 1974.gada 12.februārī.

Mērsragā gaiss sasilis līdz +12 grādiem. Daudzviet Kurzemē, Zemgalē un Vidzemes dienvidrietumu novados, arī Jūrmalā un Rīgā gaisa temperatūra sasniegusi +11 grādus. Tikai vietām piekrastē un vietām valsts austrumos gaisa temperatūra nav pakāpusies virs +7 grādiem.

Rīgā šie ir gada agrākie +11 grādi novērojumu vēsturē - vairāk nekā 220 gadu garumā.

Anomālo siltumu Latvijā un Eiropas lielākajā daļā izraisījis plašs anticiklons. Tā ietekmē līdz pat Ziemeļeiropai aizplūdis silts gaiss no dienvidiem.

Dati no meteoroloģiskajām zondēm liecina, ka jau aizvadītajā naktī dažu simtu metru augstumā virs Baltijas valstīm gaisa temperatūra sasniedza +12 grādus. Dienā spoži spīdot saulei, gaisa temperatūra strauji paaugstinājusies arī piezemes slānī.

Ja Latvijas rietumu pusē būtu saglabājusies sniega sega, kas atstaro saules starus, gaisa temperatūra būtu zemāka.

Pastiprinātu gaisa sasilšanu Rīgas jūras līča Kurzemes piekrastē pie dienvidrietumu vēja veicina arī reljefa izmaiņas. Gaisam no Ziemeļkursas augstienes nolaižoties Piejūras zemienē, tas kļūst sausāks un siltāks.

Izteiktāks sasilšanas efekts ir augstkalnu rajonos. Fēna - siltā kalnu vēja - ietekmē piektdien Norvēģijas rietumos reģistrēta gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz pat +17,6 grādiem. Šonedēļ Eiropā pārspēti daudzi simti siltuma rekordu.