Jūnija vidū laiks bijis nedaudz vēsāks par normu

Jūnija otrā dekāde visā Latvijā bija nedaudz vēsāka par normu, bet nokrišņu daudzums bija 85% no normas, liecina Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Dekādes vidējā gaisa temperatūra kopumā Latvijā bija 0,8 grādus zemāka par normu. Siltāks laiks bija dekādes sākumā. Siltākā diena bija 11. jūnijs, kad gaiss pēcpusdienā sasila līdz +20 - +28 grādiem un diennakts vidējā gaisa temperatūra pakāpās gandrīz piecus grādus virs normas.

Divus grādus virs normas temperatūra bija arī 12. jūnijā, taču nākamajās dienās kļuva vēsāks un līdz pat dekādes beigām gaisa temperatūra turējās 1-2 grādus zem normas.

Perioda vēsākās naktis bija 17. un 18. jūnijā, kad gaisā termometra stabiņš noslīdēja līdz +4 - +11 grādiem un zāles virskārtā vietām bija salna līdz -3 grādiem.

Dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija 85% no normas, bet Rīgā tas bija vien 30%, savukārt Latgales austrumu daļā - 170%. Dekādes laikā visā Latvijā nelija tikai 18. jūnijā.

Nokrišņus un kontrastaino gaisa masu sastapšanos dekādes sākumā daudzviet pavadīja pērkona negaiss, kā arī vēja pastiprināšanās. 11. jūnijā brāzmaini vēji šķērsoja Austrumlatviju, vislielāko ātrumu – 23 metrus sekundē – sasniedzot Daugavpilī.