Pagājušajā diennaktī visstraujāk ūdens līmenis cēlies Daugavā

Pagājušajā diennaktī visstraujāk ūdens līmenis cēlies Daugavā Baltkrievijas teritorijā, bet Latvijas teritorijā ūdens līmeņa kāpums Daugavā bijis lēnāks.

Kurzemes un Zemgales upēs ūdens līmenis pārsvarā pazeminās, bet Vidzemes un Latgales upēs pārsvarā paaugstinās, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Pagājušajā diennaktī visstraujāk ūdens līmenis cēlās Daugavā Baltkrievijas teritorijā: no Suražas līdz Verhņedvinskai - par 40-78 centimetriem. Latvijas teritorijā līmeņu kāpums bijis lēnāks: pie Piedrujas ūdens līmenis cēlies par 56 centimetriem, savukārt posmā no Krāslavas līdz Jēkabpilij tas kāpis par 11-32 centimetriem diennaktī.

Ledus sega Daugavā vēl ir saglabājusies upes augštecē, bet no Suražas līdz Polockai turpinās reta līdz vidēja ledus iešana. Posmā no Verhņedvinskas līdz Jēkabpilij Daugava ir brīva no ledus, pie Zeļķiem krastos ir izveidojušies ledus krautņi, pie Pļaviņām novērojama reta ledus iešana un ledus krautņi. Šodien sāka applūst Daugavas palienes pie Krāslavas.

Vidzemes un Latgales upēs ūdens līmeņi pārsvarā paaugstinās: Aiviekstē tie kāpj par 9-17 centimetriem, Salacā - par 20-32 centimetriem, Ogrē - par 14-18 centimetriem, Gaujā - par 6-34 centimetriem diennaktī. Gaujā pie Valmieras šodien ir pārsniegts palienes applūšanas līmenis.

Lietus dēļ atsākusies ūdens līmeņa celšanās Lielajā Juglā. Atsevišķos upju posmos ūdens līmenis pazeminās Rēzeknē, Ošā un Dubnā.

Kurzemes un Zemgales upēs ūdens līmeņi pārsvarā pazeminās: Ventā, Abavā un Bārtā ar intensitāti 12-33 centimetri, Lielupē posmā no Staļģenes līdz Slokai ūdens līmeņa kritums ir 6-23 centimetri diennaktī.

Misā un Irbē līmenis joprojām turpina celties par 5-8 centimetriem diennaktī. Lietus ietekmē atsākusies neliela līmeņu paaugstināšanās arī Mūsā, Mēmelē, Svētē un Lielupes augštecē.

Tuvākajās dienās Daugavā, Latgales un Vidzemes upēs pārsvarā ir gaidāma ūdens līmeņu celšanās. Turpināsies Daugavas palieņu applūšana pie Krāslavas un posmā no Daugavpils līdz Līvāniem. Zemgales upēs iespējama neliela līmeņu celšanās, savukārt Kurzemes upēs līmeņi pārsvarā pazemināsies, prognozē speciālisti.

Latvijā

Lai uzlabotu drošību lidmašīnās un nedisciplinētus pasažierus par veiktajiem pārkāpumiem gaisa kuģī varētu saukt pie atbildības, neatkarīgi no valsts jurisdikcijas, Saeima ceturtdien, 3.oktobrī, konceptuāli atbalstīja likumprojektu, ar kuru paredzēts ratificēt protokolu par grozījumiem Konvencijā par noziegumiem un dažām citām nelikumīgām darbībām, kas izdarītas gaisa kuģos.

Svarīgākais