Šonedēļ lietus kausēs sniegu un plūdinās upes

Šonedēļ laika apstākļus Latvijā noteiks ciklonu darbība, kuru ietekmē gaidāms galvenokārt mākoņains un lietains laiks, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra. Tuvākajās dienās siltuma un lietus ietekmē gaidāma sniega kušanas paātrināšanās.

Ledus kušana upēs kā katru pavasari atmodina laivotājus – svētdien jau noritēja pirmās sacensības Skrīveros pa vairākām upēm – Maizīti, Pulksteņupīti, Dīvaju un Kariksti. Kā stāsta sacensību dalībnieki, tik liels ūdens sen neesot redzēts. Pirmie laivotāji brīvdienās izbraukuši arī Imulas upi Kurzemē.

Meteorologu ziņas liecina, ka atsākusies ledus iešana Ogres upē, bet lielākā ūdens līmeņa celšanās notiek Vidzemes upēs – Gaujā, Vaidavā, Tirzā, Sedā, Rūjā, Pededzē, Amatā un Salacā ar intensitāti 10–41 cm diennaktī. Straujāks kļūs arī ledus segas sairšanas process. Ūdens līmeņu celšanās intensitāte pieaugs Latgales un Vidzemes upēs. Neatkarīgās novērojumi liecina, ka Gauja praktiski (Siguldā, Līgatnē, Straupē, pie Sietiņieža) ir brīva no ledus un ūdens straume ir ļoti ātra, kā arī lielais sniega daudzums vietām ir acīm redzami izgrauzis upes krastus salīdzinājumā ar situāciju rudenī. Ledus sabiezējumi sestdien vēl bija Valmierā.

Nedēļas sākumā virs Latvijas pastiprināsies neliels anticiklona atzars, līdz ar to nokrišņi mitēsies un spīdēs saule. Otrdien, trešdien gaisa temperatūra vietām paaugstināsies līdz pat +15 grādiem. Gaisa temperatūra naktīs gaidāma no –1 līdz +5, bet dienā +6...+11 grādu pēc Celsija skalas. Lieldienās Latvijā gaidāms lielākoties mākoņains laiks, brīžiem skaidrosies, bet vietām neliels lietus.

Svarīgākais