Ukrainas kara 659. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:31]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 14. decembrī. Ukraina jau vairāk nekā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:31. Lielākais Ukrainas mobilo sakaru operators "Kyivstar" ceturtdien vēl nebija atguvies no masīvā kiberuzbrukuma, kurā Kijiva vaino Krievijas hakerus. Divas dienas pēc hakeru uzbrukuma telefona zvanus iespējams veikt gandrīz bez traucējumiem, bet citu pakalpojumu atjaunošanai būs nepieciešamas vēl pāris dienas, paziņoja "Kyivstar", kam ir aptuveni 24,3 miljoni klientu. "Reģionu pēc reģiona mēs uzmanīgi sākam atjaunot mobilā interneta pakalpojumus," paziņoja "Kyivstar" ģenerāldirektors Oleksandrs Komarovs, piebilstot, ka atjaunošanas process var ilgt līdz nedēļas beigām.

22:06. Krievija apšaudījusi Hersonas centrālo daļu, apšaudē gāja bojā vīrietis, ziņo pravda.com.ua.

21:00. Ukrainai piegādāta otrā pretgaisa aizsardzības sistēma "Patriot" no Vācijas, liecina Vācijas valdības publiskotā informācija. Vācija piegādājusi Ukrainai arī deviņus kāpurķēžu visurgājējus "Bandvagn 206", astoņus kravas automobiļus "Zetros", astoņas cisternas "Zetros" un vēl vairākus citus militāros transporta līdzekļus. Iepriekš Vācija jau piegādāja Ukrainai 60 "Bandvagn 206" un 224 kravas automobiļus "Zetros".Ukraina saņēmusi arī vairāk nekā 7000 vienību 155 milimetru munīcijas un vairāk nekā 47 000 vienību 40 milimetru munīcijas, trīs mobilas, tālvadības mīnu neitralizēšanas sistēmas un 14 dronu atklāšanas sistēmas.

20:00. Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi ceturtdien samitā Briselē vienojušies sākt iestāšanās sarunas ar Ukrainu un Moldovu, paziņojis Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

19:00 ASV Valsts departamenta augstākais diplomāts Eiropas un Eirāzijas jautājumos Džeimss O'Braiens ir optimistisks par Ukrainas spēju sākt sarunas par iestāšanos Eiropas Savienībā, neskatoties uz Ungārijas pretestību. To viņš teica intervijā Amerikas balsij.

Viņš piebilda, ka Ukrainas prezidenta Vladimira Zeļenska vizītei ASV šonedēļ ir pozitīvas puses, un pauda cerību, ka Ukraina var izcīnīt uzvaru karā ar Krieviju, ja turpināsies starptautiskais atbalsts.

18:31 Krievijas Federācija 2025. gadā neplāno karot pret Ukrainu. Tā paziņojis Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direkcijas vadītājs Kirils Budanovs, vēsta LB.ua.

Viņš norādīja, ka Kremlis saskaras ar problēmām, kas nav saistītas ar sabiedrības noskaņojumu, bet gan ar resursiem.

Pēc Budanova teiktā, “nedaudz cilvēku interesē vidusmēra krievu viedoklis”, savukārt karš Ukrainā Krievijas Federācijai ir “ļoti dārgs”.

17:24 Krievija šodien uzbruka Hmeļņickas apgabalam ar "Kinzhal" aeroballistiskajām raķetēm. Tā teletona laikā paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku spīkers Jurijs Ignats.

16:35 Igaunija nosūtīs Ukrainai militāro palīdzību 80 miljonu eiro vērtībā, arī prettanku raķetes "Javelin", kuterus un citu ļoti nepieciešamo aprīkojumu.

Valdība atbalstīja aizsardzības ministra Hanno Pevkura priekšlikumu par ilgtermiņa militāro palīdzību Ukrainai un plašu militārās palīdzības paketi Ukrainai aizsardzībai pret Krievijas agresiju.

16:11 Šodien Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņoja, ka frontē pret Ukrainu karo 617 tūkstoši Krievijas iebrucēju. Šis skaitlis ir nepatiess, norāda Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas direktorāts.

Pēc Putina teiktā, katru dienu aptuveni 1,5 tūkstoši “brīvprātīgo” izrāda vēlmi doties uz fronti, un tikai gada laikā okupācijas armijā esot pierakstījušies 486 tūkstoši krievu.

GUR pārstāvis Andrejs Jusovs komentārā portālam LIGA.net noliedza Putina vārdus. Pēc Ukrainas izlūkdienestu aplēsēm, pašreizējais Krievijas armijas spēks okupētajā Ukrainas teritorijā ir aptuveni vairāk nekā 450 tūkstoši cilvēku.

14:37. Pastāv "reāls risks", ka Krievijas diktators Vladimirs Putins neapstāsies Ukrainā, ja viņam tur izdosies gūt militāru uzvaru, ceturtdien brīdinājis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Rēķinoties ar šo perspektīvu, NATO sabiedrotajiem ir jāturpina atbalstīt Ukrainu, uzsvēra Stoltenbergs.

"Ja Putins uzvar Ukrainā, pastāv reāls risks, ka viņa agresija neapstāsies tur. Mūsu atbalsts nav labdarība. Tā ir investīcija pašu drošībā," skaidroja ģenerālsekretārs.

"Vienīgais veids, kā panākt taisnīgu un paliekošu risinājumu, ir pārliecināt prezidentu Putinu, ka viņi kaujaslaukā neuzvarēs," norādīja Stoltenbergs.

13:35. Frontē Ukrainā atrodas vairāk nekā 600 000 krievu karavīru, ceturtdien atzinis Krievijas diktators Vladimirs Putins.

"Saskares līnija ir vairāk nekā 2000 kilometru, kauju darbības zonā atrodas 617 000 cilvēku liels grupējums," sacīja Putins, kas sarīkojis pirmo gada beigu preses konferenci kops atkārtotā iebrukuma Ukrainā.

12:52. Šodien, 14. decembrī, Ukraina saņēma 900 miljonu ASV dolāru lielu finansiālo palīdzību no Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), ziņo pravda.com.ua.

"SVF atbalsts palīdzēs savlaicīgi finansēt valsts budžeta prioritāros izdevumus un nodrošināt makroekonomisko stabilitāti karastāvokļa apstākļos. EZF programma turpinās veidot uzticamu pamatu Ukrainas valdības ekonomiskās programmas attīstībai ceļā uz pilnīgu integrāciju ES”, norāda Ukrainas finanšu ministrs Serhijs Marčenko.

12:07. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns ceturtdien no jauna paudis savu nostāju, ka sākt sarunas ar Ukrainu par iestāšanos Eiropas Savienībā būtu pāragri. "Šobrīd nav iemesla risināt sarunas par Ukrainas dalību," ierodoties Eiropas Savienības (ES) samitā Briselē, žurnālistiem sacīja Orbāns.

Orbāns arī deva mājienu, ka lēmums par ES finansējuma desmit miljardu eiro atsaldēšanu Ungārijai viņa iebildumus nav mazinājis. "Ungārija nesaista nevienu Ungārijas jautājumu ar Ukrainas vai kādu citu jautājumu," sacīja premjers.

11:06. Krievijas karaspēks naktī uz ceturtdienu uz Ukrainu raidījis 42 uzbrukuma lidrobotus, 41 no tiem Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēkiem izdevies notriekt, ziņo Ukrainas Bruņotie spēki. Naktī Ukrainai uzbrukts gan ar lidrobotiem "Shahed 136/131", gan vadāmajām zenītraķetēm "S-300".

Sešas raķetes ap pusnakti palaistas Mikolajivas un Hersonas apgabalu virzienā. Savukārt lidroboti palaisti trīs viļņos Odesas apgabala virzienā.

10:39. Hersonas apgabalā, līdztekus dronu uzbrukumam, Krievija veikusi arī raķešu uzbrukumus, ziņo pravda.com.ua.

09:41. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis platformā "X" pavēstījis, ka notikusi viņa pirmā telefonsaruna ar jauno Polijas premjerministru Donaldu Tusku. Saruna notikusi laikā, kad Zelenskis bijis Norvēģijā.

Zelenskis apsveicis Tusku ar ievēlēšanu premjera amatā un "jaunas lappuses sākumu" Polijas un Ukrainas divpusējās attiecībās. "Neilgi pirms Eiropadomes sēdes apspriedām tās gaidāmos lēmumus, kas sekmēs visas Eiropas sabiedrības vienotību. Dzirdēju patiesa atbalsta vārdus. Mēs esam vēl spēcīgāki, kad esam kopā - Ukraina un Polija," uzsvēra Zelenskis.

09:26. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 342 800 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1300 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5692 tankus, 10 616 bruņutransportierus, 8088 lielgabalus, 920 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 605 zenītartilērijas iekārtas, 324 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6206 bezpilota lidaparātus, 1606 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 675 automobiļus un autocisternas, kā arī 1185 specializētās tehnikas vienības.

08:32. Krievijas Aizsardzības ministrija nākusi klajā ar paziņojumu, ka Ukrainas bezpilota lidaparāti, iespējams, uzbrukuši Maskavas un Kalugas apgabaliem, vēstīts pravda.com.ua.

07:08. Ukrainas atbalstam paredzēts veidot Dronu koalīciju, pēc vizītes Ukrainā tviterī raksta aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P). Tikšanās laikā ar Ukrainas aizsardzības ministru Rustemu Umerovu tika pārrunāta aktuālā situācija frontē. Lai atbalstītu Ukrainu arvien svarīgākā karadarbības jomā, plānots veidot Dronu koalīciju. Tāpat iecerēts turpināt arī militāro atbalstu un Ukrainas karavīru apmācības.

03:54. Krievijas karaspēks naktī uz ceturtdienu ar trieciendroniem uzbruka Odesas apgabalam, ievainojot 11 cilvēkus un nodarot postījumus, paziņoja Ukrainas Valsts ārkārtas situāciju dienests. Apšaudes gaitā aizdegās vieglais automobilis un saimniecības ēka, kā arī tika nodarīti postījumi 11 blakus esošām ēkām. Glābēju izsaukšanas vietā ir cietuši 11 cilvēki, tai skaitā trīs bērni. Pēc mediķu veiktas apskates tika hospitalizēti pieci cietušie, tai skaitā trīs bērni.

00:10. Viena no pazīstamākajām Vācijas kreiso ekstrēmistu līderēm Zāra Vāgenknehta, kas nesen paziņojusi par savas partijas dibināšanu, aicinājusi Berlīni uzlikt veto iespējamajai sarunu uzsākšanai ar Ukrainu par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES).

"Saskaņā ar pašreizējiem pētījumiem Ukrainas uzņemšana ES būtu miljardu eiro apglabāšana," sarunā ar aģentūru DPA trešdien izteikusies Vāgenknehta, norādot, ka kara plosītās valsts finansiālās vajadzības esot "bedre bez dibena".

Jautājumu par iestāšanās sarunu uzsākšanu ar Ukrainu un par finansiālo atbalstu Kijivai paredzēts izskatīt kārtējā ES samitā, kas ceturtdien sāksies Briselē.